I förra veckan kallade finansminister Elisabeth Svantesson (M) till presskonferens för att redogöra för det ekonomiska läget och hur förutsättningarna ser ut för nästa års budget. Lågkonjunkturen består visserligen, men framtidsutsikterna ser numera ljusare ut, var budskapet. Bland annat menade Elisabeth Svantesson att reformutrymmet, det vill säga hur mycket pengar det finns för satsningar, uppgår till 60 miljarder kronor. Det är mer än förra årets 40 miljarder och mer än den bedömning på 50 miljarder som Konjunkturinstitutet gjort, skriver Svenska Dagbladet. Dock hörde inte sjukvården till de tre fokusområden som pekades ut som särskilt viktiga. Jämförelsevis fick kommuner och regioner förra året 40 procent av regeringens reformutrymme i ökade statsbidrag, uppger SvD. Därefter tillkom ytterligare 6 miljarders tillskott i vårbudgeten, en satsning som ändå kritiserades för att vara för snålt tilltagen.
Elisabeth Svantesson utesluter dock inte helt tillskott till vården i höstbudgeten.
– Vi ska stötta och göra det vi kan, självklart, och sen ska vi ta oss igenom den här lågkonjunkturen tillsammans, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.
Men hon menar att även om regionerna kommer att ha det fortsatt ansträngt nästa år är det »inte alls på samma nivå som i år«.
Från Sveriges Kommuner och regioners sida är man tydlig med att mer pengar är nödvändigt. Även nästa år blir det svårt för regionerna att få ihop sin ekonomi, och åren därefter väntas också svaga resultat. Det innebär att arbetet med nedskärningarna kommer att behöva fortsätta, skriver SKR i ett pressmeddelande.
Höstbudgeten presenteras den 19 september.
Läs också:
Högsta antalet varsel på 15 år i landets regioner och kommuner
Regionerna om miljardtillskottet: Varslen kvarstår trots nya pengar
Besked: Regeringen skjuter till sex miljarder extra till regionerna
(uppdaterad 2024-09-04)