Tjänsteförslaget, som ska behandlas på den operativa hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 21 augusti, innebär att NU-sjukvården ska stänga alla sina sex platser för heldygnsvård inom Bup.
Patienter ska nu i stället vårdas på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, och BUP på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Dessa får dock inte fler vårdplatser, utan i praktiken försvinner sex slutenvårdsplatser från regionen, vilket NLT var först att rapportera om.
Stängningen är en del av regionens pågående arbete mot en ekonomi i balans. Den motiveras delvis med att slutenvårdsplatserna inom Bup NU-sjukvården varit stängda sedan februari på grund av läkarbrist, och att regionens slutenvårdsbehov trots det varit hanterbart.
Enligt förslaget ska Säs och Sahlgrenska stå för det akuta flödet av patienter utanför kontorstid, med undantag för viss kvällsmottagning. I och med stängningen kan bakjourslinjerna minskas från tre till två, skriver regionens tjänstepersoner i förslaget.
För patienter i Skaraborg, som tidigare varit hänvisade till Näl i Trollhättan, innebär förändringen betydligt längre resväg, till exempel närmare två timmar för patienter i Lidköping.
De fackliga organisationerna ställde sig oeniga till förslaget, och kallar det ett misslyckade. I protokollet från samverkan menar representanter för Saco, Kommunal och Vision bland annat att de långa restiderna inom regionen gör att patienter ofta kommer på småtimmarna med en förväntan om att bli inlagda.
»Ofta är bedömningen att så inte behövs, vilket kan leda till missnöje hos patienter eller anhöriga och där det finns stora risker för att konflikter och hotfulla situationer uppstår, vilket riskerar medföra en försämrad arbetsmiljö«, menar de fackliga företrädarna enligt protokollet.
De varnar också för ökad etisk stress när färre vårdplatser kräver hårdare prioritering av vilka patienter som ska läggas in. Dessutom, menar de, kan det i förlängningen försvåra framtida kompetensförsörjning för övriga verksamheter när ST-läkare under utbildning till barn- och ungdomspsykiatriker nu koncentreras till Göteborg eller Borås.
Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, var en av de fackliga företrädarna som deltog i förhandlingen. Hon pekar på hur de långa resvägarna kommer att försvåra för patienterna i behov av vård dygnet runt.
– Det är stora avstånd i den här regionen och det blir längre för patienter och föräldrar att ta sig. Det blir också svårare att planera för permissioner. Vi hade hellre sett att man utrett om det till exempel fanns möjlighet till en dygnet runt-öppen avdelning måndag-fredag i Trollhättan, säger Emelie Hultberg till NLT.
Läs mer:
Brist på specialister tvingar Bup stänga avdelning på Näl