En reporter på BBC Panorama, den brittiska motsvarigheten till »Uppdrag granskning« och »Kalla fakta«, som tog anställning som receptionist på en av företagets läkarmottagningar i London avslöjade att åtta läkare saknades på den aktuella kliniken. Verksamhetschefen berättade också att kliniken ofta anställer så kallade »physician associates« eftersom de är billigare.

Till skillnad från allmänläkare, som i Storbritannien har tio års utbildning och praktik, har »physician associates« en tvåårig medicinsk utbildning som påbyggnad på en examen i vetenskap eller hälsa. Dessa så kallade PA introducerades i den brittiska offentliga vården för drygt 20 år sedan för att sköta enklare uppgifter, för att på så sätt frigöra mer tid åt läkare. En stor del av arbetet ska göras under överinseende av läkare.

Panoramas granskning visar att så inte alltid är fallet. Flera tidigare anställda hos Operose Health, som företaget heter, har vittnat om att kliniker runt om i landet jobbar på samma sätt.

– De är fantastiska kolleger utbildade för att göra vissa jobb, säger en av de tidigare anställda till Panorama om de PA som hon har jobbat med.

Källan, som är anonym, säger dock att de utförde samma sorts uppgifter som läkarna på kliniken där hon jobbade, trots att de saknade den utbildning som krävs. Hon säger också att de hade lägre lön.

Granskningen visar också att läkartätheten på de kliniker som Operose Health driver är hälften så hög som vid en genomsnittlig allmänläkarmottagning i landet.

En anställd på kliniken i London, där Panoramas reporter wallraffade, vittnar också om att ett stort antal remisser hade blivit liggande i upp till ett halvår utan att de hade blivit lästa av läkare. Tusentals provsvar har också samlats på hög. Detta då anställda på den aktuella mottagningen även skötte korrespondensen för omkring 30 andra mottagningar. Arbetet ska ha gått ut på att granska de inkomna prov- och undersökningsresultaten och prioritera vilka som skulle till läkare och vilka som skulle direkt in i patientjournalen. Personalen ska ibland ha googlat hur olika ärenden skulle hanteras.

Andra läkare, som inte jobbar för Operose Health, är kritiska och säger till Panorama att PA ska arbeta under överinseende och att det är oacceptabelt ur ett patientsäkerhetshänseende att prov- och undersökningsresultat fastnar i systemet.

Operose Health menar att dokumenthanteringen har fått beröm av NHS England och att den innebär att läkare snabbt får tillgång till relevant information. Företaget har dessutom anställt 38 allmänläkare under det senaste året och 97 procent av mottagningarna har fått betyget ”bra” eller ”utmärkt” när de har granskats av Care Quality Commission, en myndighet med liknande uppgifter som Ivo.

Myndigheten säger till Panorama att man avser att utreda de påstådda missförhållandena.

 

operose health

Operose Health, som ägs av amerikanska Centene Corporation, har sedan 2016 köpt upp allmänläkarmottagningar runt om i England och äger nu 70 stycken.

Tillsammans har de närmare 600 000 patienter, vilket gör företaget till det största i landet.

Bakgrunden till de många uppköpen är nya regler som infördes 2007 i syfte att främja både konkurrensen och innovationer.

Källa: BBC