Kristianstadsbördiga Lotta Wallin har hållit på med hästar så länge hon kan minnas.
– Jag tävlade mycket i landslagen som ungdomsryttare och har ett flertal mästerskapsmedaljer i både hoppning och fälttävlan. Efter en hästolycka där jag skadade mig fick jag inse att jag inte klarade hoppningen längre och gick då över till dressyr.
Byte av gren krävde en hel del träning men efter något år hade Lotta Wallin hästar som hon tävlade i landslaget med.
– Tyvärr blev konsekvenserna av skadan allt sämre och när jag inte kunde tävla i landslaget längre så gjorde jag ett uppehåll och satsade på utbildning i stället, berättar hon.
Drömmen var läkare, då hon först tänkte att hon inte skulle jobba med sin hobby – alltså att både tävla med hästar och att vara veterinär och ta hand om hästar. Veterinär var i första skedet andrahandsvalet.
– Men jag sökte båda utbildningarna och kom in på veterinär så jag började med det. Terminen efter kom jag in på läkarutbildningen så då hoppade jag på det också. Jag kunde inte välja. Jag läste därför parallellt de första prekliniska åren och efterhand var jag närmare examen än början så då bestämde jag mig att göra klart båda.
Lotta Wallin gjorde läkarutbildningen först, därefter veterinärutbildningen. Efter det blev det AT och ST på Centralsjukhuset i Kristianstad.
– Jag trivdes fantastiskt på njursektionen där, men hästarna har alltid lockat lite mer och när mina ryttarkollegor började be om veterinärhjälp med hästarna så växte det veterinära intresset, berättar Lotta Wallin och fortsätter:
– Jag tog sedan tjänstledigt på 50 procent från mitt jobb som läkare på medicinkliniken i Kristianstad för att bygga upp min bygga upp min klinik för veterinärvård och rehabilitering av tävlingshästar samt fysioterapi och rehabilitering för ryttare.
I takt med att verksamheten växte pausade hon läkarjobbet. Däremot tycker hon att det är värdefullt att vara läkare i botten, nu när hon ska tävla i Paralympics med en skada i benet.
Vad var det som hände – hur kunde korsbandsskadan leda till en protes?
– Jag tränade mycket och tävlade med korsbandsskadan i ett antal år, men så gick menisken sönder och knät blev för instabilt. När jag opererades fick jag resistenta bakterier i knäleden och i benet. Infektionen ledde till grav artros i knäleden som gjorde att jag fick en knäprotes när man trodde att infektionen var utläkt. När protesen sattes in blossade infektionen upp igen. Knäprotesen byttes ut fem gånger, med längre och längre stam för man fick inte bukt med infektionen, den kröp upp i lårbenshalsen.
Lösningen blev en operation utanför Sverige, i Hamburg, på Endo-Klinik.
– De hade ingen erfarenhet av den typen av benproteser i Sverige, men det var de duktiga på i Hamburg. Det var 2017 som jag fick protesen och då upphörde också alla infektionssymtom.
Protesen innefattar en höftled, lårben, knäled och skenben – allt mellan bäckenet och fotleden.
– Jag har kvar mina muskler, min hud och allt sådant. Benet är lite kortare och jag har inte alls den rörlighet som man har i en frisk knäled och höft, men jag kan gå utan hjälpmedel. Jag haltar rätt så mycket men går ändå i relativt normal takt.
När det inte gjorde så ont i benet längre på grund av infektionerna var det kul att träna igen. Det var dock inte helt lätt och Lotta Wallin tog därför hjälp av en personlig tränare för två år sedan.
– Jessica Lindgren, även kallad PT-Jessica, hjälpte mig enormt och hon peppade mig att satsa på paradressyr. Hela teamet hemma på kliniken ger mig bästa möjliga support och jag tog kontakt med Parasport Sverige och Svenska Ridsportförbundet som guidade oss vidare.
2023 var ett framgångsrikt år där laget tog guld och Lotta Wallin knep ett individuellt silver på Nordiska mästerskapen. På Europamästerskapen kvalade laget till Paralympics i Paris – där de fyra lagmedlemmarna nu befinner sig.
– En häst i laget skadade sig tyvärr så vi har fått ta in ett reservekipage. Det kanske inte blir medalj med laget, men vi hoppas på ett bra resultat och individuellt hoppas jag på final, säger Lotta Wallin.
Läs även: Fusk ovanligt på Paralympics: »Alla vet att de blir påkomna«
Paradressyr i Paralympics och tidigare meriter
16 lag deltar i år och 78 tävlar individuellt i paradressyr. Lotta Wallin deltar i tre tävlingar; individuellt obligatoriskt mästerskap, lagdressyr och individuell freestyle då man rider till musik. Innan Paralympics har Lotta Wallin gjort bra säsonger inom paradressyr.
»2023 blev ett fantastiskt år med SM-silver, NM-guld i lag samt SM-silver individuellt. Året avslutades med en individuell sjätteplats på Europamästerskapet där vi också var med och kvalificerade oss till Paralympics i Paris, både individuellt och lag. 2024 vann vi guld både i lag och individuellt på Nordisk-baltiska mästerskapen 2024.«
Källa: Lotta Wallin