Det blev inget beslut i går om förslaget att permanent stänga samtliga sex slutenvårdsplatser inom Bup på Norra Älvsborgs sjukhus, Näl, som Läkartidningen nyligen skrev om. Västra Götalandsregionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade i stället att återremittera ärendet, enligt förslag från M, C och L.

Oppositionspartierna menar att förslaget, som innebär att all slutenvård inom Bup i regionen koncentreras till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, riskerar att försvåra tillgången till rättvis vård för patienter i Västra Götalandsregionen.

»Vi valde att återremittera ärendet för få fler förslag som tillgodoser behoven för invånare i Västra Götaland, oavsett var de bor. För oss är det avgörande att ett framtida beslut säkerställer geografisk jämlikhet och tillgänglighet, särskilt med tanke på att regionen präglas av stora geografiska avstånd. Detta är särskilt viktigt för BUP-patienter, som är en skör patientgrupp, samt deras vårdnadshavare«, skriver regionrådet Gustav Josefson (M) i ett mejl till Läkartidningen.

Karin Nagy. Foto: Privat.

De sex slutenvårdsplatserna på Näl är tillfälligt stängda sedan februari, då man valde att akutstänga på grund av brist på specialistläkare.

Detta har fått konsekvenser för såväl patienter och anhöriga som för läkare på Sahlgrenska och Säs, som fått en ökad arbetsbelastning. Det säger Karin Nagy, specialistläkare och skyddsombud på Sahlgrenskas Bup.

– Vi ser redan att det blir en påverkan på vården. Det är en etisk stress för oss att vi inte kan ge dem som har två timmars resväg samma vårdupplägg som dem som bor i Göteborg. Det här har varit vår verklighet sedan februari, frågan har varit om vi ska sitta med det här i en oöverskådlig framtid.

Även om antalet patienter inte ökat så kraftigt som facken fruktade i samband med den tillfälliga stängningen på Näl, har arbetet med de patienter som kommer blivit tyngre, säger Karin Nagy.

– Dessutom innebär det stor anspänning att veta att man har ansvar för så många patienter. Det är många som känner en ökad stress inför de arbetspassen.

Den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden valde dock att gå vidare med den del av förslaget som innebär en satsning med 17 miljoner kronor på öppenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin i regionen. Syftet med satsningen är att förebygga och minska behovet av slutenvård.

– Det är glädjande att kunna satsa 17 miljoner kronor på barn och unga inom ungdomspsykiatrins öppenvård som en del i omställningen. Samtidigt bidrar det till en mer jämlik vård i Västra Götalandsregionen, säger Ingrid Andreae (S), ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Läs mer:
Förslag om att lägga ner Bup-platser på Näl väcker hård kritik
Brist på specialister tvingar Bup stänga avdelning på Näl