Under första halvåret i fjol fick Giftinformationscentralen in drygt 300 frågor om tillstånd kopplade till lustgasanvändning. I år var antalet frågor under samma period mer än det dubbla. Ökningen gäller både frågor från allmänheten och från sjukvården, där de sistnämnda i vissa fall handlar om patienter som drabbats av allvarliga skador, som nervskador.

Jenny Bång Arhammar. Foto: Jeanette Hägglund

– Vi kan konstatera en tydlig ökning av kontakter från sjukvården med frågor om patienter som råkat väldigt illa ut av lustgas, säger Jenny Bång Arhammar, överläkare och verksamhetschef på Giftinformationscentralen till Läkartidningen.

Det pågår utbildningsinsatser från flera håll kring farorna med lustgasanvändning. Jenny Bång Arhammar tycker att det märks att även kunskapen ökat, inte minst hos vårdpersonalen.

– Förut kunde vi få frågor om det kunde ligga lustgas bakom vissa symtom hos en patient. Nu är det oftare så att vårdpersonalen själva identifierat att det handlar om lustgas, men vill säkerställa att de inte missar något i behandlingen. Man har mycket bättre kunskap nu. Det är ett jättebra bevis på att vi kollektivt fortbildar oss.

I juli 2022 gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att ta ställning till hur lustgas ska regleras. I mars i år lämnade utredningen över sitt betänkande. Där föreslås bland annat en ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte och sätter stopp för försäljning av lustgas till personer under 18 år.

Giftinformationscentralen är en av instanserna som lämnat remiss på betänkandet, som nu ligger hos regeringen för beslut. Jenny Bång Arhammar tycker att förslaget är bra.

– Det finns många delar i det som är bra. Vi hoppas på att det ska gå igenom.

Stadig ökning av frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas (helår)

2019: 27
2020: 47
2021: 140
2022: 434
2023: 589
2024 (till och med 12 augusti): 700

Källa: Giftinformationscentralen