Två personer har varit i fokus i vårens och sommarens stora medieföljetong lokalt. Den ena är Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation, anestesi och Iva i Falun. Den andre är chefen över honom, Tomas Riman. I våras kallade Tomas Riman in Torbjörn Roos till ett möte för att diskutera bland annat följsamhet till beslut. Under mötet fick Torbjörn Roos höra att förtroendet för honom var förbrukat, då han tillsatt tjänster utan någon överprövning, så som Region Dalarna kräver på grund av den dåliga ekonomin. På grund av upprepad och bristande följsamhet till verkställighetsbeslut skulle hans chefsförordnande avslutas i förtid. En visselblåsarrapport från kliniken nämndes dock också i kallelsen – varpå facket hävdade att varslet av Torbjörn Roos var en repressalie för visselblåsningen.

Strax därpå meddelade Region Dalarna att man skulle låta en extern part titta på hur saken hade hanterats. Tomas Riman togs ur tjänst under utredningens gång. Granskarna gick på fackets linje och bedömde att regionen hade brutit mot visselblåsarlagen i och med formuleringen i kallelsen. Varslet av Iva-chefen Torbjörn Roos drogs tillbaka.

Tomas Riman, som tidigare nekat till intervjuer, säger nu att han är medveten om att han gjorde fel.

Tomas Riman, divisionschef kirurgi i Region Dalarna. Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

– Jag var inte tillräckligt påläst om visselblåsarlagen. Det är självklart att det ärendet inte borde ha nämnts i kallelsen.

Mejlkorrespondens mellan Tomas Riman och HR visar dock att han stämde av formuleringarna innan mötesinbjudan skickades och fick grönt ljus. Ändå har han ensam utsetts till syndabock, upplever Tomas Riman.

Han ifrågasätter också att regionen överhuvudtaget kallar ärendet för en visselblåsning. För att falla inom ramen för visselblåsarlagen krävs att larmen gäller arbetsrelaterade missförhållanden med allmänintresse. I anmälan anklagas Tomas Riman för jäv genom att agera på information som han får från sin fru, som är operationssjuksköterska. Om frun ifrågasätter ifall en utannonserad tjänst verkligen har godkänts från högre ort kräver snart Tomas Riman att annonsen plockas bort, enligt anmälaren. Men när saken undersöks kan inte jäv styrkas. Tomas Riman betonar också att han får information från flera olika kanaler.

– Men min fru har full rätt att berätta saker för mig. Alla som jobbar inom offentlig verksamhet har yttrandefrihet och rätt att berätta vad som helst som inte är under sekretess. Jag, som chef, är i min tur skyldig att agera om jag får höra om oegentligheter på någon av mina kliniker. För mig är det ett mysterium hur visselblåsarfunktionen kunde tolka det här som ett visselblåsarärende, säger Tomas Riman.

Under ett Almedalsseminarium i somras sa Sara Kullgren, förhandlingschef hos fackförbundet Ledarna, att många chefer som är föremål för visselblåsningar drabbas av »alldeles för snabba åtgärder«. Hennes teori är att många arbetsgivare följer principen om »ingen rök utan eld« och väljer att gå hårt fram, skriver Dagens Medicin. Det är något som Tomas Riman håller med om. Själv ser han en farhåga i att visselblåsningar kan användas som ett sätt att bli av med obekväma chefer.

– Min känsla är att det här är kopplat till att jag började jobba mer intensivt för att regelverk och beslut ska följas. Jag tror att det var en stor besvikelse när jag till exempel satte stopp för en övernattning i samband med en studieaktivitet för personalen. Men samma regler måste gälla alla. Vi kan inte ha en klinik där både verksamhetschefen och första linjens chefer anser att regelverken inte alltid behöver följas.

Det har varit tunga månader för Tomas Riman, säger han. Han upplever att han har stått ensam i ett utdraget mediedrev.

– Högsta regionledningen har inte gett något som helst stöd. Det tog också lång tid för mig att få en facklig representant centralt. Alla fackliga resurser lokalt lades ju på Torbjörn Roos och inga på mig.

Även från politiskt håll har Tomas Riman saknat support. Förutom från oppositionsrådet Ulf Berg (M). I en insändare i Dala-Demokraten kallar han chefskarusellen för en studie i svagt ledarskap och frågar sig vilka signaler som hanteringen av ärendet sänder ut: »Ökar eller minskar chefers vilja att genomföra tuffa beslut när de som gör rätt ifrågasätts och lämnas utan stöd från den politiska ledningen?«

Själv tror Tomas Riman att andra läkare kan dra sig för att kliva på chefsroller efter allt som hänt.

– Redan nu är det få läkare som är beredda att söka de här tjänsterna, för det blåser på toppen. Men jag tror att folk blir ännu försiktigare när de ser hur jag har behandlats.

Samtidigt som Tomas Riman anser sig utsatt för ett mediedrev har han själv inte hållit tillbaka kritiken mot sin motpart. I Falu-Kuriren uttryckte han nyligen att Torbjörn Roos vägrar följa beslut och att han har en »populistisk ledarstil«. På frågan om hur lämpligt det är att uttala sig i media på det sättet angående ett personalärende svarar han:

– Jag är själv part i ärendet och det har varit massiva attacker från alla fronter mot mig. Då behöver jag ge en annan bild. Att Torbjörn Roos har ett populistiskt ledarskap står jag fast vid.

Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation, anestesi och Iva i Falun. Foto: Privat

Läkartidningen har även varit i kontakt med Torbjörn Roos.

– Det är tydligt för mig att Tomas Riman och jag har olika syn på ledarskap och jag tycker det är tråkigt att situationen har eskalerat på det vis den har, säger han.

Under fredagen går Tomas Riman åter i tjänst efter avstängningen och semester. Han har funderat på om det är värt att fortsätta som chef, men har landat i att se tiden an i och med att regiondirektören Anna Thörn har valt att sluta.

– Man behöver ta ansvar även när det blåser. Jag har skrivit på till hösten 2026 och tycker att man ska hålla sig till det man har lovat, säger Tomas Riman.

Läkartidningen har sökt Anna Thörn, som inte vill kommentera enskilda personalärenden, »detta då Region Dalarnas medarbetare ska kunna känna sig trygga med att arbetsgivaren inte går ut med information om dem. Det är alltid närmaste chef som är ansvarig för att en medarbetare får det stöd som en situation kräver«, skriver hon. Regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S) har också blivit ombedd att kommentera, men avstår då det inte är någon politisk fråga utan individärenden. »Det måste vara respektive chef som avgör om det finns förtroende för en underställd chef eller inte. Däremot är vi tydliga med att fattade beslut, lagar och regler ska följas«, skriver hon till Läkartidningen.

Läs också:
Varslet av Iva-chefen dras tillbaka: »Skapar en känsla av upprättelse«
Utredning pekar på att Dalarna brutit mot visselblåsarlagen
Kritiserad divisionschef tas ur tjänst medan visselblåsarutredning pågår
Ögonläkare delar kritiken mot chef i Dalarna – kräver ny jävsutredning
Extern granskning av visselblåsarfall i Dalarna efter Iva-chefens petning
Chef i Dalarna tvingas sluta i förtid – tusen underskrifter på protestlista