Idag, tisdag, fattar fullmäktigepolitikerna i Region Jönköpings län beslut om 2025 års budget. Inför detta har Jönköpings läns läkarförening skrivit till politikerna med kritik om hur den egna lönepolitiken egentligen följs, något som Skillingaryd.nu var först att berätta.

I skrivelsen, som Läkartidningen tagit del av, citeras budgetförslaget. Där står att regionens lönepolitik ska vara »inriktad mot konkurrenskraftiga löner som kan hävda sig på marknaden«. Men läkarföreningen lyfter statistik från Saco, som visar att lönerna ligger under rikssnittet.

– Vi ligger lågt i förhållande till riket, och vi ligger lågt i förhållande till våra grannregioner, säger läkarföreningens ordförande Bengt Hultberg till Läkartidningen.

I föreningens genomgång i skrivelsen till politikerna kan man se att medellönen för en specialistläkare ligger nära 3 900 kronor under rikssnittet. Distriktsläkare har drygt 2 100 kronor under snittet, och verksamhetschefer ligger nästan 6 300 under.

– Vi upplever att lönerna successivt har halkat efter. Det beror inte på att vi har blivit förfördelade i lönerevisionen. Vi ser en sak som är uppenbar; vi har väldigt låga ingångslöner – för ST-läkare, men kanske framför allt för specialister, överläkare och distriktsläkare, säger Bengt Hultberg.

Föreningen har tittat på den tionde percentilen för distriktsläkare, vilket vanligen handlar om ingångslöner.Där ligger Region Jönköpings län under riket, liksom grannarna Kronoberg, Kalmar, Östergötland och Halland. Jämfört med Östergötland rör det sig bara om en tusenlapp, men man ligger 7 500 kronor efter Halland.

Bengt Hultberg tycker att regionens ekonomi är välskött och betydligt bättre än många andras. Och han ser en risk att man tappar läkare till andra regioner om inte lönerna justeras upp.

Jönköpings läns läkarförening har framfört kritiken under flera år inför budgetbesluten. Föreningen vill att politikerna förklarar vad de menar med sin lönepolitik om »konkurrenskraftiga löner«, när statistiken ser ut som den gör.

– Precisera. Vad är det vi ska konkurrera emot, hur ska vi ligga i förhållande till riket och grannregionerna. Vi har inte fått svar på det, man har duckat. För det här är ingen ny skrivning, säger Bengt Hultberg.

Han berättar hur frågan lyftes av professionen i slutet av 1990-talet, vilket då ledde till en förändring. Exempelvis distriktsläkarlönerna blev då bland de högsta i landet. Men knappt ett decennium in på årtusendet började vad Bengt Hultberg ser som en tillbakagång.

– Det har skett lite satsningar på senare år, men det syns inte när vi tittar på statistiken. Och det måste finnas en koppling till en väldigt liten löneglidning i vår region, betydligt mindre än på andra ställen.