Rättskansliet på Karolinska universitetssjukhuset polisanmälde i våras fyra läkare, som är eller har varit anställda inom kvinnohälsa på sjukhuset, och som uppges ha starka band till varandra. Enligt polisanmälan, som Sveriges Radio Ekot har tagit del av, ska några av läkarna ha startat ett eget bolag. Under flera år sålde bolaget IT-tjänster till sjukhuset för totalt uppemot 50 miljoner kronor. En av läkarna fungerade också som sjukhusets referens på de fakturor som Karolinska universitetssjukhuset betalade ut till bolaget, rapporterar radion. I efterhand är det dock från sjukhusets sida oklart vad man har fått för en del av pengarna. Enligt uppgifter till radion ska exempelvis 20 miljoner kronor ha gått till utveckling av databaser och kvalitetsregister som ingen har beställt.

En av läkarna som pekas ut i anmälan har fått lämna sitt jobb. Läkaren stängdes av efter att ha rest på konferensresa till ett lyxhotell i Mexiko för sjukhusets pengar, utan att ha fått resan godkänd uppifrån.

Ekot har varit i kontakt med två av de anmälda läkarna. De nekar och kallar anklagelserna för en förtalskampanj.

Riksenheten mot korruption har nu inlett en förundersökning om misstänkt mutbrott och trolöshet mot huvudman, men ingen av läkarna har delgivits misstanke. Tröskeln för att inleda en förundersökning är också låg, har åklagare Mats Jansson tidigare sagt till Läkartidningen.

Läkartidningen har begärt ut polisanmälan från sjukhuset, men fått nej med hänvisning till förundersökningssekretess. Vi har också sökt sjukhusledningen för en kommentar.