– Jag känner fortfarande att jag inte riktigt vet vad alla specialiteter innebär i praktiken. Därför tycker jag att sommarjobb är ett ypperligt tillfälle att få se hur arbetet skulle kunna se ut. Men jag har några som jag starkt vet att jag inte vill göra och några jag kan tänka mig, säger Jodie Chan som i höst ska börja termin elva på Medical University of Gdansk i Polen.

Jodie Chan, som tidigare har sommarjobbat som läkarassistent och som undersköterska, något som inte längre är möjligt sedan det blev en skyddad yrkestitel, har tillbringat en del av sommaren på rehabmedicinska avdelningen i Västerås.

– Jag har huvudsakligen hand om den dagliga patientkontakten med ronder, in- och utskrivningar, epikriser. Det är mycket administrativt arbete, men väldigt givande då du som läkare på avdelningen får ett helhetsperspektiv som många gånger missas och allt är kopplat till vad du som läkare kan göra för din patient för att uppnå så goda möjligheter till rehabilitering som möjligt.

Efter tio terminer har hon läst många kurser och en hel del av kunskaperna har varit nyttiga under sommarjobbet.

– Specifika tillfällen där jag kunnat tillämpa kursmaterial har varit många, från patient med ryggmärgsskador och ASIA-bedömningar (American Spinal Injury Association classification system) till medicinering för spasticitet.

– Jag tror att de flesta av mina bekanta sommarjobbar. Många känner av behovet att få in en fot i arbetslivet inom vården men också få insikt i hur sjukvården fungerar, säger Jodie Chan.

Lucia Medjedovic, som till hösten börjar termin 10 på läkarprogrammet i Göteborg, sommarjobbar också inom vården – och det gör även de flesta av hennes kursare.

– Jag tror faktiskt att det är första sommaren som alla kursare jag har pratat med har ett sommarjobb, säger hon.

Hennes val föll på akutmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset, där hon i sommar jobbar som medicinsk sekreterare i fyra veckor.

– Jobbet handlar främst om att skriva diktat från läkare, men även att anteckna i realtid på akutrummet under traumalarm.

– Man får repetera sjukdomar, handläggning, det medicinska språket och undersökningar, säger hon.

Eftersom det är tredje sommaren som Lucia Medjedovic arbetar i vården har hon fått en god inblick i vilka specialiteter som verkar vara mest intressanta.

– Jag tror jag redan har bestämt mig för en specialitet men absolut, jag har fått en inblick i hur det är att arbeta som akutläkare

– Arbetet är kul och man får repetera massa kunskap från utbildningen, då patienter söker för alla typer av sjukdomar, säger hon.

Men trots att sommarjobb i vården både är kul och lärorikt finns det även annat som hör sommaren till – till exempel bad, sol och glass.

Lucia Medjedovic säger att hon kommer att få tillräckligt med tid att ladda om batterierna inför höstterminen.

– Ja det tycker jag i och med att jag inte jobbar så många veckor i sommar.

Jodie Chan har också andra planer utöver jobbet.

– Det blir ingen semester för mig i år, men en weekendresa eller två planerar jag att åka på i alla fall. För min del är det extra viktigt att göra må-bra-aktiviteter som jag tycker om och att umgås med nära och kära.

Läs mer:
Hennes lista hjälper kollegorna att hitta vikariat som underläkare