19-åriga läkarstudenten Houda Oraham prisas för att sedan flera år tillbaka ha bidragit med aktiviteter för barn och med läxhjälp i Biskopsgården i Göteborg. Hon är också studentambassadör för Göteborgs universitet och jobbar för att inspirera till akademiska studier. Hennes insatser har bidragit till att området inte längre klassificeras som utsatt, och hennes »engagemang och positiva påverkan gör henne till en värdig pristagare«, enligt juryns motivering.
Grattis, hur känns det att ta emot Young Courage Award?
– Tack. Det är väldigt hedrande. Det är en internationell utmärkelse, så jag kan tänka mig att konkurrensen är hård. Då känns det väldigt stort att just jag får priset. För att bli nominerad ska man ha visat prov på civilkurage och medmänsklighet, eftersom det är Raoul Wallenberg Academy som ligger bakom priset.
Hur kommer det sig att du vill hjälpa barn med läxor?
– Jag gick själv väldigt mycket på läxhjälp när jag var yngre, och när jag såg att det fanns en möjlighet att ge tillbaka kändes det självklart.
Jag har förstått att det har kommit en del frågor från elever om just läkarstudierna. Berätta mer!
– En del har höga betyg, men kommer från familjer utan svensk bakgrund och där föräldrarna kanske inte ens har gått i skola. Då blir det en väldig kontrast att välja att läsa vidare. Men när jag själv, med min bakgrund, visar att det går kan jag inspirera. »Kan du så kan vi«, tänker många.
Du är också studentambassadör. Vad innebär det?
– Det är ett uppdrag som jag har fått från universitetet och som går ut på att få unga intresserade av akademiska studier. Där bidrar jag med ett studentperspektiv. Alla kan gå till en studievägledare och få ut siffror över antagningspoäng. Men när någon frågar hur tufft det egentligen är på läkarprogrammet kanske inte studievägledaren kan svara.
Vad svarar du själv på den frågan? Hur tufft är det på läkarprogrammet?
– Det är väldigt intensivt. Men det är intressant att studera kroppen inifrån och ut.
Hur hinner du med att ordna med läxhjälp och att vara studentambassadör utöver studierna när det är så tufft?
– Jag ser det inte som någon jobbig uppgift. Det känns bara jättekul att få ge tillbaka. I framtiden hoppas jag kunna fortsätta hjälpa unga vid sidan av läkaryrket.
Om Young Courage Award
Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassader. Priset uppmärksammar unga individer mellan 13 och 20 år som har visat stort civilkurage och medmänsklighet med begränsade resurser. Årets pristagare, som kommer från Grekland, Kanada, Monaco, Serbien, Ungern och Sverige har utsetts från förslag från allmänheten, skolor och ambassader.
Källa: Raoul Wallenberg Academy