På torsdagen gick Region Stockholm ut med information om att en person som sökt vård i regionen har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Personen hade rest i ett område i Afrika där viruset sprids, men är inte svårt sjuk. Smittskyddsläkaren i Stockholm, Maria Rotzén Östlund, berättar om beredskapen på Karolinska universitetssjukhuset och i regionen.
– Vi har ju haft mpox 2022, det var runt 300 fall i Sverige och 80 procent av dem var i Stockholm. Majoriteten kom till Venhälsan, men det fanns redan då beredskap för inneliggande vård, framför allt i Huddinge. Vi är förberedda och har arbetat med detta under två års tid, sedan måste man så klart se över flödena om det blir feber och utslag efter utlandsresor.
Maria Rotzén Östlund vill inte gå in närmare på patienten i Stockholm och huruvida hen är isolerad i hemmet eller inte, samt om det kan finnas fler smittade.
– Men det är ett fall som är väl omhändertaget. Det finns ingen anledning att tro att vi skulle få många importfall till Sverige. Om vi får det har vi pågående diskussioner om var de här personerna kan söka sig.
En liten bit norrut, i Region Uppsala, är Johan Nöjd smittskyddsläkare. Även han påtalar tidigare erfarenheter som en trygghet i hanteringen av en eventuell smittspridning.
– Vi har ju haft sex fall av den tidigare varianten, klad IIb, under 2022 och ett fall i fjol. Med ökad vaccintillgång och nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten har man också erbjudit vaccin i högre grad till riskgrupper, vilket väsentligen handlat om personer i gruppen MSM (män som har sex med män) med många sexkontakter. Detta eftersom det framför allt varit dessa som smittats av den tidigare varianten.
I Region Uppsala har rutinen varit att man vid misstänkt mpox kontaktar infektionsbakjouren på Akademiska sjukhuset, alternativt barnbakjouren om det gäller ett barn, och får en bedömning av patienten på infektionsmottagningen. Denna rutin kommer att gälla även framöver. Johan Nöjd tror inte att vi kommer se en smittspridning likt covid.
– Någon explosiv utveckling här vore osannolik. Vi har ändå hört talas om detta klad I-utbrott i Demokratiska republiken Kongo sedan hösten 2023, men det gäller ändå att vara på hugget. Vi inväntar nya skrivelser om mpox från nationella 1177 som Folkhälsomyndigheten har dialog med. Detta handlar mest om hur resande till och från länder i de centrala delarna av Afrika ska hanteras, säger Johan Nöjd.
Martin Angelin, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, berättar att de alldeles nyss uppdaterat informationen om mpox på regionens hemsida.
– Det viktigaste nu är att vi följer utvecklingen och rapporteringen om den nya klad I-varianten som verkar kunna spridas något lättare. Den tidigare varianten, klad IIb, handlade framför allt om sexuell spridning, men varianten som sprids nu kan ju även smitta via nära kontakt i hemmet exempelvis.
När klad IIb spreds 2022 upprättades vårdhygieniska rutiner baserat på Folkhälsomyndighetens direktiv. Det gör att regionen anser sig förberedd – även på universitetsjukhuset där infektionsavdelningen står redo.
Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, kommenterar regionens hantering av mpox, men går inte närmare in på beredskapen på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.
»Vi har sedan det tidigare utbrottet av mpox klad IIb som startade 2022 rutiner för omhändertagande av fall av mpox, smittspårning och labb-diagnostik. Vi kommer under dagen i dag gå ut med info till vården där vi påminner om de rutiner som finns för mpox«, skriver Mattias Waldeck i ett mejl till Läkartidningen.
Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län, skriver också i ett mejl till Läkartidningen att rutiner för exempelvis provtagning och smittspårning redan finns på plats, då det har varit en nationell spridning av mpox klad II sedan 2022.
Utöver förberedelser på regional nivå pågår beredskapsplanering på statlig nivå för att vara beredd. Svenska Dagbladet rapporterade på fredagen att regeringen blixtinkallat krisgruppen »GSS« för ett möte med anledning av det bekräftade fallet av mpox klad I. GSS står för Gruppen för strategisk samordning och ska ha sammankallats under ledning av statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare Johan Stuart. Regeringen har också tät dialog med Folkhälsomyndigheten, enligt SvD:s uppgifter.
Läs även:
Fall av »nya« mpox konstaterat i Sverige – första utanför Afrika
WHO: Mpox nu en global hälsokris
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm
Så smittas mpox
Viruset smittar framför allt vid nära fysisk kontakt med en person som är infekterad. Fysiska sexuella kontakter, eller andra nära hudkontakter med en infekterad person, utgör en särskilt hög risk.
Det har också förekommit ett mindre antal fall med indirekt spridning, såsom via sängkläder, handdukar och sexleksaker som en person med mpox har varit i kontakt med. Viruset kan också finnas i luftvägarna, varför smitta från luftvägarna inte är helt uteslutet. Infektionen har i några fall spridits utan sexuell kontakt inom familjer. Viruset kan även spridas från mor till det nyfödda barnet, främst i samband med förlossningen. Hos individer med mpox kan apkoppsvirus hittas i sädesvätska eller slidsekret.
Källa: Folkhälsomyndigheten