I höstas presenterades resultatet av en stor internationell studie av patienter med hiv, REPRIEVE-studien, som visade att patienter som behandlades med blodfettssänkande läkemedel som innehåller statiner fick kraftigt sänkt framtida risk för död eller insjuknande i kardiovaskulära händelser, som till exempel hjärtinfarkt, stroke eller allvarlig kärlkramp, jämfört med den grupp som fick placebo.

Jan Vesterbacka. Foto: Privat

Till följd av detta ändrar Karolinska universitetssjukhuset nu sina riktlinjer för behandling av personer över 40 år som lever med hiv. Hädanefter rekommenderar man generellt gruppen behandling med statiner, berättar Jan Vesterbacka, överläkare ME Infektion på Karolinska universitetssjukhuset för Läkartidningen.

– Det är en så otroligt välgjord studie, den största randomiserade studien på personer som lever med hiv hittills. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Statinbehandling är en välbeprövad metod med skapligt lite biverkningar som dessutom är billig.

Risken för kardiovaskulär sjukdom är högre för den som lever med hiv. Orsakerna till detta är dock inte helt klarlagda. I takt med att de antivirala läkemedlen blivit allt bättre, ökar också medelåldern i gruppen hiv-positiva. Det ger i sin tur större anledning att behandla förebyggande för kardiovaskulära tillstånd, säger Jan Vesterbacka.

I både USA och Storbritannien är statinbehandling för gruppen redan infört i de nationella riktlinjerna, medan Sverige ännu inte tagit det steget. Jan Vesterbacka håller det dock för osannolikt att Sverige inte skulle följa efter.

– Det diskuteras nog, men jag har inte koll på hur långt man har kommit. Jag vet att det är länder runt om i Europa som nu går samma väg, så jag har svårt att tro att Sverige skulle gå emot strömmen.