Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer gäller resenärer som ska åka till områden med pågående smittspridning av mpox, och som kan tänkas löpa särskild risk att exponeras för smitta.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén säger i ett pressmeddelande att det alltså inte handlar om en allmän rekommendation om vaccination för samtliga resenärer till vissa områden.

– Jag vill betona att de allra flesta resenärer inte behöver vaccination mot mpox. Med den här uppdateringen av rekommendationerna gör vi det extra tydligt att det är ett begränsat antal personer med stor risk som vi ser har det behovet.

Exempel på grupper som kan behöva vaccination innan resa till ett drabbat område är hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som »avser att ha en nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhällen där smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga«, skriver Folkhälsomyndigheten.

En individuell bedömning av läkare ska alltid göras innan en vaccination erbjuds, skriver man vidare.

De grupper i samhället som sedan tidigare omfattas av rekommendation mot mpox berörs inte av de förändrade riktlinjerna.

Läs mer:
Mpox 2022 gör smittskyddsläkare i Sverige trygga med rutiner
Fall av »nya« mpox konstaterat i Sverige – första utanför Afrika
WHO: Mpox nu en global hälsokris
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm