Det var under pandemin som Vårdförbundet, Kommunal och Läkarförbundet sade upp det dåvarande samarbetsavtalet med Region Norrbotten. Bakgrunden var missnöje med hur regionen hanterade avtalet.

– Vi upplevde att man inte lyssnade på oss i facken. Vi satt på möten, men de struntade i vad vi tyckte. Det var mer möte för mötets skull, säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande för Norrbottens läkarförening.

Förra hösten inleddes samtalen om ett nytt avtal. I fredags undertecknades slutresultatet av regionen och samtliga 18 fackförbund. Avtalet ska ersätta de förhandlingar som tidigare skett via medbestämmandelagen, MBL. Under hösten ska utbildningar hållas i det nya avtalet för alla inblandade.

Jenny Hedgren Rönnlund tycker att förutsättningarna är goda för att samarbetet ska fungera bättre med det nya avtalet

– Vi har pratat om vad som behövs för att det här ska bli bättre, hur vi ska samverka och hur ska vi göra när det inte funkar. Arbetsgivaren har visat god vilja att arbeta tillsammans, säger hon.

Regiondirektör Ulrika Sundquist säger i ett uttalande att det nya avtalet ger grund för bättre beslut:

– Att vi har en fungerande samverkan inom hela Region Norrbotten skapar delaktighet och ger förutsättningar för bättre beslut. Vi ser det nya avtalet som en grund för att vi ska kunna ha en välfungerande verksamhet.