Det var i början av januari 2021 som mannen ringde vårdcentralen sedan han upplevt en obehagskänsla i överkroppen som var svår att beskriva. Han förklarade att symtomen hade återkommit i episoder under en längre tid. Vårdcentralen lovade att ringa upp och boka in en läkartid dagen efter och bad mannen att kontakta sjukvården om symtomen återkom.

Dagen efter återkom patienten för ett akut läkarbesök. Mannen beskrev då obehag kring bröst och nacke och en brännande känsla i halsen och nacken. Läkaren lyssnade på patientens lungor och bedömde hjärtrytm, blodtryck och puls samt EKG. Ytterligare utredning planerades. Patienten uppmanades söka vård igen vid återkommande besvär. 

Kort efter besöket på vårdcentralen avled patienten i en akut hjärtinfarkt.

Händelsen har anmälts till Ivo. Nu har de utrett saken och kritiserar i sitt beslut både ansvarig läkare och sjuksköterska på vårdcentralen. 

Ivo kritiserar sjuksköterskan för bristfällig anamnesupptagning när mannen ringde vårdcentralen. Patientens beskrivna symtom borde ha medfört fler följdfrågor.

Ivo kritiserar också läkaren för otillräcklig medicinsk handläggning vid patientens besök. I patientjournalen framgår att mannen hade symtom med koppling till fysisk ansträngnings sedan sex månader tillbaka och att dessa ökat över tid, kommit tätare och varat längre. Ivo menar att detta borde ha föranlett misstankar om mer omfattande problem och en mer strukturerad utfrågning och kartläggning. Utifrån riskfaktorer och symtom på hjärt-kärlproblematik borde patienten handlagts enligt ett akut omhändertagande med remiss till närmaste sjukhus för provtagning och observation, skriver Ivo.