De styrande partierna i Region Värmland, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, har gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att se över hur tillgången till specialistsjuksköterskor i Arvika och Torsby kan stärkas, både på kort och lång sikt. Dessutom ska man se över möjligheten att tillsätta en sjukhuschef även i Arvika, enligt ett pressmeddelande.

Det är en helomvändning jämfört med förslaget som lades fram i januari, då bland annat akutjourlinjen och Iva skulle försvinna från Arvika, och delar av verksamheten i Torsby skulle flyttas till Arvika. Förslaget skrotades dock efter kraftiga protester. Men även sommaren har varit turbulent i Arvika, med neddragningar som nyligen förlängdes året ut, skriver Nya Wermlands-Tidningen. Men nu är det andra toner från det politiska styret.

– Vi har varit tydliga med att förslaget från januari åkte i papperskorgen. Med det här uppdraget till hälso- och sjukvårdsdirektören vill vi vara ännu tydligare med att vi satsar på Arvika och Torsby sjukhus, de är oumbärliga för vården i Värmland, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till NWT.

Han betonar vikten av att »sockra erbjudanden« till sjuksköterskor som vill utbilda sig till specialister och är tydlig med att han själv vill se en sjukhuschef även i Arvika.

– På frågan om det är en chef till vi behöver så tror jag att det är det i det här fallet, säger Daniel Schützer.

Läs också:
Stor lättnad efter vändningen kring Arvika – men för tidigt att ropa hej
Läkarkamp för att få behålla hotad akutvård i Arvika: »Ingen besparing«
Akutjourlinjen i Arvika stänger när Region Värmland gör besparingar