Det första fallet inträffade i oktober 2023. Då avled en patient efter att ha flyttats från intensiv- till kirurgavdelningen, på grund av platsbrist. Trots att patienten hade extra övervakning så avled personen av hjärtstillestånd.

I sin anmälan skriver regionen att patienten förmodligen hade överlevt om den fått stanna kvar på intensivvårdsavdelningen.

Det andra fallet inträffade i juli 2023. En patient sökte vård på en hälsocentral för en misstänkt fraktur. Där noterade läkaren att patienten hade ett lågt blodtryck och nedsatt allmän tillstånd. Patienten skickades därför vidare till akutmottagningen. På akutmottagningen hanteras dock bara patientens fraktur. Vitala parametrar och blodprov kontrollerades aldrig. Ett par dygn senare avlider patienten i en magblödning.

Enligt regionens anmälan skickade läkaren på hälsocentralen två olika remisser till akuten – en till ortopeden gällande frakturen och en till internmedicin gällande blodtrycket. Men dessa hanterades felaktigt på akutmottagningen. Händelsen anmäls som en undvikbar vårdskada, skriver regionen.