Som Läkartidningen tidigare skrivit om har rad regioner, däribland Sörmland, Uppsala och Värmland, valt att ta över prioriteringen och dirigeringen av ambulanser från SOS Alarm till en larmcentral i egen regi.
År 2022 beslutade politikerna i Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd att också den regionen skulle gå samma väg. Övergången skulle ske den 1 november 2024, i anslutning till att det nuvarande avtalet med SOS Alarm löper ut.
Bakgrunden var bland annat att SOS Alarm inte ansågs uppfylla uppställda krav och saknade tillräcklig kompetens för att möte regionens vårdbehov.
Men någon övergång blir det inte – ännu, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. I stället ska Region Stockholm nu teckna ett nytt avtal med SOS Alarm när det gamla löper ut.
Anledningen är bland annat förändrade omvärldsfaktorer, säger Eva Brink, chef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till SVT.
– Det är till exempel ett förändrat säkerhetsläge och vi behöver titta på hur vi ska tänka utifrån olika kris- och katastrofscenarier, säger hon.
SOS Alarm, som ägs gemensamt av staten och Sveriges Kommuner och regioner, har fått motta mycket kritik de senaste åren, bland annat för att inringande fått vänta länge på att få samtal besvarade. I slutet av förra året kom en rapport från Riksrevisionen som konstaterade att regeringens styrning av SOS Alarm varit för svag.
Det nya avtalet ska beslutas på hälso- och sjukvårdsnämndens möte i morgon, tisdag. Det gäller i två år, samt möjlighet till förlängning med ytterligare två år. Den långsiktiga ambitionen är dock fortfarande att verksamheten ska övertas i regionens regi.
(uppdaterad 2024-09-04)