Dagens ETC har i flera artiklar granskat det växande antal privata aktörer som utför ADHD-utredningar. Som en del av granskningen har tidningen skickat en enkät till ansvariga för vuxenpsykatrin och Bup på landets alla regioner med frågor om hur de privatutförda ADHD-utredningar hanteras och påverkar den regiondrivna psykiatrin.
Av de 20 regioner som besvarade enkäten, alla utom Gotland, svarar 13 att de upplever att de privata utredningsföretagen belastar den egna vuxenpsykiatrin mer än de hjälper. Inom Bup anser hälften samma sak.
Som privata företag i enkäten menas privata företag som inte har något avtal eller samarbete med regionen.
Regionerna har också fått frågor kring om det händer att man nekar patienter med privata utredningar vidare stöd och behandling. När det gäller vuxenpsykiatrin säger tolv regioner att det har hänt. Inom Bup är motsvarande siffra åtta. Som anledning nämns främst att man ansett patientens funktionsnedsättning vara för lindrig, och att man därför krävt nya utredningar, skriver Dagens ETC.
Flera regioner menar att de upplever brister i de helt privatutförda utredningarna, som att man till exempel inte tagit hänsyn till annan problematik än den neuropsykiatriska eller att man inte gjort drogscreening på patienten.
Samtidigt menar merparten av regionerna att man sällan upplever samma problem med privata utredningsföretag som man har avtal med. Dessa fungerar i stället som ett stöd att öka effektivitet och kapaciteten, menar regionerna i Dagens ETC:s enkät.