Enligt Socialstyrelsens krav ska alla specialiseringstjänstgöringar genomgå regelbundna kvalitetsgranskningar, vilka bör ske vart femte år. För fem år sedan, när ST-utbildningen på ortopediverksamheten inom NU-sjukvården granskades, fick de nedslag på flera områden, bland annat introduktionen och handledningen för ST-läkarna.
I år var det dags igen, och denna gång var resultatet bättre. Av åtta bedömningsområden fick verksamheten högsta möjliga »betyg« i sju av dem.
Sofia Lindqvist Bueneman är ST-läkarchef inom NU-sjukvårdens ortopediverksamhet. Hon säger att resultatet är frukten av ett aktivt arbete.
– Vi har bland annat fokuserat mycket på handledning, som vi ju fick bakslag på. Vi började schemalägga handledningen och följa upp. Det blev mer systematiskt. Vi började också se till att handledare och ST-läkare tidigt gick handledningsutbildningen tillsammans för att skapa en relation.
Men den viktigaste insatsen man har gjort är att verkligen försöka höra vad ST-läkarna själva efterfrågar, säger Sofia Lindqvist Bueneman.
– Vi har försökt lyssna på ST-gruppen och genomföra de förbättringar som de har velat ha, vad de tycker att vi behöver fokusera på. Det har har också återinfört ST-kollegium, och ett feedbacksystem. ST-läkarna är ju den grupp som kommer utgöra stommarna i kliniken i framtiden. Det är viktigt att de får den utbildning de behöver.
Några utmaningar kvarstår dock, konstaterade Spur-rapporten. Det handlar dels om att möjligheten till externa utbildningar delvis stoppats på grund av ett svårt ekonomiskt läge, dels om att schemalagd utbildningstid försvinner till produktionsaktiviteter. En annan brist handlade om bristen på handledning i handledning, något som man nu arbetar för att rätta till, säger Sofia Lindqvist Bueneman.
– Det hade missats, men vi har tagit fram flera åtgärder nu.
Läs mer:
Korten på bordet när Spur granskar
SPUR OCH LIPUS
- Spur är en förkortning för Specialistutbildningsrådet, som bildades 1989 med syfte att granska utbildningsmiljöerna för läkare under specialiseringstjänstgöring.
- Bakom Spur-granskningen står Lipus, Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården, som är ett dotterbolag till Sveriges läkarförbund.
- Spur-modellen syftar till att alla AT- och ST-läkare ska få en likvärdig utbildning oavsett var utbildningen sker, och utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt specialitetsföreningarnas kriterier för god utbildning.
- Kvalitetsgranskningen är en köpt tjänst som beställs av Lipus och betalas av vårdgivaren. Den genomförs sedan av utbildade inspektörer som utses av respektive specialitetsförening.
- Enligt Socialstyrelsens krav ska specialiseringstjänstgöringen granskas och utvärderas av en extern aktör, vilket bör ske vart femte år. Om granskningen visar på brister måste vårdgivaren åtgärda dessa.
Källa: Lipus.se
(uppdaterad 2024-08-21)