Sjukhuset har även genomfört en utbildning i »ryggcheck«, samt genomlyst fallet i en diskrepansrond för lärande vid missade diagnoser. Detta enligt en lex Maria-anmälan som sjukhuset har gjort.

Förutom att radiologerna inte upptäckte frakturerna, gjordes heller ingen utvärdering av »patientens kraftiga smärtor och neurologiska påverkan optimalt under vårdtiden och därför försenades diagnosen«, skriver sjukhuset i sin anmälan.

Händelsen involverade en patient som sökte akut vård efter en fallolycka med en elsparkcykel. Patienten, som tidigare hade genomgått en ryggoperation, skrevs in på en slutenvårdsavdelning och en röntgenundersökning gjordes. Ingen nytillkommen fraktur hittades på röntgenbilderna, trots dubbelgranskning av vad sjukhuset beskriver som erfarna radiologer. Patienten blev utskriven, men återkom efter några dagar med tilltagande smärtor, samt neurologisk påverkan.

En magnetkameraundersökning visade skador på halskotor och patienten flyttades till högspecialiserad vård för operation. Trots denna bedöms patienten enligt anmälan ha drabbats av »troligen bestående förlamningssymtom«. Graden av dessa framgår inte av anmälan.