Fackförbunden Vårdförbundet, Kommunal och Vision har också krävt ett möte med fokus på » det problematiska ledarskapet inom division kirurgi« – och nu ska det bli av, rapporterar Dagens Samhälle. De två huvudpersonerna i dramat ska också delta, skriver tidningen.

Den ene är Torbjörn Roos, verksamhetschef för operation, anestesi och Iva i Falun. Den andre är hans chef Tomas Riman, som i våras kallade in Torbjörn Roos till ett möte för att diskutera bland annat följsamhet till beslut.

Under mötet meddelades Torbjörn Roos att förtroendet för honom var förbrukat, eftersom han tillsatt tjänster utan någon överprövning – och på grund av den dåliga ekonomin kräver regionen att sådana görs.

Torbjörn Roos chefsförordnande avslutades i förtid, men facket menade att det verkliga skälet till att förordnandet avslutades var att en person inom samma verksamhet som Torbjörn Roos hade gjort en visselblåsaranmälan. Som stöd för att det skulle handla om en repressalie anförde facket att visselblåsarrapporten nämndes i kallelsen till mötet.

Beskedet väckte stor uppmärksamhet och på bara en vecka samlade en namninsamling i protest mot beslutet över tusen namnunderskrifter.

Region Dalarna meddelade att man skulle låta en extern part titta på hur ärendet hade hanterats. Tomas Riman togs ur tjänst under utredningens gång. Granskarna gick på fackets linje och bedömde att regionen hade brutit mot visselblåsarlagen i och med formuleringen i kallelsen. Varslet av Torbjörn Roos drogs tillbaka.

I en lång intervju med Läkartidningen sa Tomas Riman att han är medveten om att han gjorde fel.

– Jag var inte tillräckligt påläst om visselblåsarlagen. Det är självklart att det ärendet inte borde ha nämnts i kallelsen, sa han då.

Läkartidningen har försökt nå regionledningen för mer information om mötet.

Läs även:
Chef i Dalarna tvingas sluta i förtid – tusen underskrifter på protestlista
Varslet av Iva-chefen dras tillbaka: »Skapar en känsla av upprättelse«
Extern granskning av visselblåsarfall i Dalarna efter Iva-chefens petning
Utredning pekar på att Dalarna brutit mot visselblåsarlagen
Kritiserad divisionschef tas ur tjänst medan visselblåsarutredning pågår
Ögonläkare delar kritiken mot chef i Dalarna – kräver ny jävsutredning
Kritiserade chefen i Dalarna: »Inget som helst stöd från regionledningen«