Som Läkartidningen rapporterade i somras har Sverige hittills valt att inte delta aktivt i vare sig medicinsk evakuering eller behandling av patienter från Gaza. Detta trots att man mottagit förfrågningar om hjälp med palestinska patienter från både EU-kommissionen och EU:s civilskyddsmekanism Medevac, samt att såväl vårdbolaget Aleris som Karolinska universitetssjukhuset, enligt Dagens Nyheter, förklarat sig villiga att ta emot patienter.
– Vi står redo, och det är inget som skulle ske på bekostnad av någon annan vård, säger Conny Mathiesen, affärsområdeschef och specialistsjuksköterska på Aleris rehabstation till DN.
Hälso- och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson säger till DN att medicinsk evakuering innebär en stor kostnad för få patienter.
– Det är svårt med evakuering från Gaza och vi ger betydande sjukvårdsstöd i närområdet eftersom det är efterfrågat. Man kan fundera på om det bästa är att skicka ner expertis och sjukvårdsutrustning, vilket är ganska smidigt, eller om man ska göra en svår medicinsk evakuering av ett fåtal patienter.
Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna som är den största yrkesföreningen inom Läkarförbundet, tycker att regeringens hållning i frågan är bekymrande.
– Jag är mycket bekymrad över att regeringen tackar nej till en begäran från EU att vårda patienter från Gaza. Vi ska självfallet bidra med det vi kan. Det är mycket svårt att förstå regeringens nej när vårdgivare har sagt att de har kapacitet att ta emot och att det inte skulle gå ut över annan vård.
Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, anser dock att det är upp till regeringen och regionerna att besluta om hur svensk sjukvård ska hjälpa andra länder.
– Det som händer i Gaza är helt fruktansvärt. Tyvärr finns det också andra konflikthärdar och katastrofområden i världen där många människor står utan akut sjukvård. Därför är det regeringen tillsammans med regionerna som måste fatta beslut om vilka länder som svensk sjukvård kan och ska bistå. Läkarförbundet har inte kompetens att avgöra vilka länders medborgare som ska få hjälp framför andra.
Enligt rapporter från Läkare utan gränser har Gazas sjukvårdssystem helt kollapsat, och de få sjukhus som fortfarande är i gång är kraftigt överbelastade. Nyligen, den 25 augusti, tvingades 650 patienter fly Al-Aqsa-sjukhuset, ett av de sista fungerande sjukhusen, efter en explosion i närområdet samt att israeliska styrkor begärt att området skulle evakueras, skriver Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.
I somras skedde den första EU-koordinerade medicinska evakueringen av palestinska patienter, när en grupp palestinska barn och deras anhöriga flyttades från Egypten till Spanien. Andra länder som beslutat att hjälpa till med medicinska evakueringar, behandlingar och transport till behandlingar är Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Rumänien och Slovakien, enligt uppgift från EU-kommissionen.
Läs mer:
Sju EU-länder evakuerar palestinska patienter – Sverige avvaktar