– De här patienternas symtom är välkända inom vården sedan tidigare och för flera av symtomen finns därför ofta bra symtomlindring att erbjuda patienterna, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsens kunskapsstöd ska vara ett stöd vid bedömning och för att välja lämpliga insatser vid symtom på postcovid och andra näraliggande tillstånd. Några typiska symtom är till exempel huvudvärk, lukt- och smakbortfall, yrsel, trötthet och sömnsvårigheter. Kunskapsstödet riktar sig i första hand till de som arbetar inom primärvården, men inom specialistvården.
– Vården behöver göra en individuell bedömning där hänsyn tas även till patientens tidigare sjukdomshistoria. Det är många gånger ett pussel som behöver läggas, säger Thomas Lindén i pressmeddelandet.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU har också kartlagt vilken forskning som i dagsläget finns om insatser vid postcovid och andra liknande tillstånd. De konstaterar i sin sammanställning att det fortfarande saknas tillräcklig kunskap om de bakomliggande orsakerna, tillståndet och evidensbaserad behandling. Socialstyrelsen menar att det behövs mer forskning.
– Vi kommer att följa utvecklingen och löpande se över samt vid behov uppdatera kunskapsstödet till hälso- och sjukvården, säger Thomas Lindén.
Läs även:
Postcovidmottagningar behövs både för patienter och framtida beredskap
(uppdaterad 2024-08-29)