Sedan i början av juli har Iva haft helstängt, med bara en sjuksköterska på plats, skriver Arvika nyheter. ST-läkaren Wictoria Funke säger till tidningen att personalen på måndagen fick veta att 75 pass saknas och att neddragningen därför kommer att fortsätta fram till i jul.

– På en av helgerna beordrade man in ordinarie bemanning, så jag skulle inte säga att det har fungerat så bra, säger hon till tidningen om sommarens neddragning.

– Vi kan inte tillgodose patienter som försämrats med den del av Ima-vården (intermediärvårdsavdelning) som inkluderar noradrenalin till exempel, patienter med svår infektion där blodtrycket inte kan upprätthållas, säger hon och lägger till att sådana patienter, liksom de som behöver NIV-behandling, under helgerna måste transporteras till andra sjukhus.

Sommarens neddragning är inte den första, säger Wictoria Funke till tidningen:
– Först var det akutjouren, labb och röntgen, samt att Iva skulle bli Ima, men det verkar inte som de lyckats med varken akuten eller röntgen, så då går de på Iva i stället. Det känns inte så bra.

Hon säger till tidningen att både Iva och Ima flyttades till akutmottagningen i början av sommaren, men att det bara höll i 24 timmar innan de flyttade tillbaka.

Även Vårdförbundets ordförande i Värmland är kritisk och säger att neddragningen påverkar möjligheten att bedriva sjukvård på hela sjukhuset och att situationen inte är bättre på andra sjukhus i Värmland där sjuksköterskorna på Iva måste jobba mycket övertid.

– Om det här är den kortsiktiga lösningen för intensivvården, hur ser den långsiktiga lösningen ut? säger Camilla Gustafson till Arvika nyheter. Hon undrar också hur man ska kunna locka personal till Arvika och Värmland när det råder brist på Iva-sjuksköterskor i hela landet.
– Ska regionen sluta att bedriva Iva-vård vid de värmländska sjukhusen när tillräckligt många har slutat på grund av pension eller dålig arbetsmiljö? säger hon.

Även Wictoria Funke säger till tidningen att hon befarar att många kommer att säga upp sig.

Verksamhetschefen för intensivsjukvården i Karlstad och Arvika, Karl Silvhamn, dementerar att neddragningen är början på en nedläggning.
– Det är inget riktat nedläggningsförsök den här gången heller, säger han i artikeln.