Läkartidningen har intervjuat tre läkare som har stora konton på Tiktok och Instagram. Enligt samtliga har arbetsgivaren inga problem med deras närvaro och innehåll på sociala medier. Samtidigt dyker det upp historier om sjukvårdspersonal som hittar på saker på sociala medier som inte uppskattas av arbetsgivaren.

Onkologen Robel Malki, som blivit en populär profil på Instagram och även syns i tv-sofforna, har hittills fått grönt ljus från sin arbetsgivare, Södersjukhuset.

Läkartidningen kontaktade såväl Region Stockholm som Södersjukhuset för att ta reda på hur arbetsgivaren ställer sig i olika frågor relaterade till detta. Båda HR-avdelningarna valde att svara per mejl via presstjänsten.

Region Stockholm uppger att det inte finns någon övergripande policy när det gäller medarbetares närvaro i sociala medier.

På frågan om ett konto på sociala medier kan ses som en bisyssla svarar Södersjukhuset följande:

»Huruvida en medarbetares konto på sociala medier är en bisyssla eller inte bedöms från fall till fall. Om aktiviteten bedöms vara en bisyssla ska medarbetaren anmäla det till arbetsgivaren för att arbetsgivaren ska kunna ta ställning till om den kan tillåtas, till exempel i relation till om bisysslan är arbetshindrande eller inte.«

Det leder in på frågan om det är tillåtet att spela in innehåll till sitt konto under rasten. Både Södersjukhusets och Region Stockholms centrala HR-funktion svarar att utgångspunkten är att medarbetare ska vara lediga under rasten.

När det gäller frågan om vad och var man får filma skriver Södersjukhuset att de inte kan »kräva att en medarbetare tar bort ett privat inlägg, och sjukhuset står inte som avsändare till medarbetares privata konton eller kanaler«.

Angående var man får filma måste läkare på sociala medier tänka på att inte filma utrustning eller utrymmen som är viktiga för sjukhusets säkerhet, skriver Södersjukhuset. Dessutom bör man ha i åtanke att fotografering varken får hota patientsäkerheten eller medarbetarnas integritet.

Läkares vara eller icke-vara på sociala medier kan egentligen beskrivas som en ickefråga för sjukhuset: »Södersjukhuset värnar om yttrandefriheten och hindrar inte medarbetares privata konton eller kanaler.«

Läs även: 

Tiktok-läkaren Tracy Ghattas: »Vi missar en hel generation om vi läkare inte finns där«

Tiktok-läkaren Mustafa Al-Attar: »Allt fler kollegor följer mig på Tiktok«

Instagram-läkaren Robel Malki: »Vi läkare har också humor«

Läkarförbundets etik- och ansvarsråd: »Viktigt att vara saklig på sociala medier«

Seniora läkare: »Lite orolig för om alla äldre betraktas som mossiga«