Utredningen om det hårt kritiserade förslaget kring utökad informationsplikt för offentliganställda väntas vara klar i början av hösten.

Förslaget, som innebär att bland annat vårdpersonal ska tvingas rapportera papperslösa migranter till myndigheterna, har väckt hård kritik från många olika håll, inte minst från läkarhåll. Nu har den föreslagna lagändringen väckt kritik även utomlands. I en artikel i brittiska The Guardian beskriver Michele LeVoy, företrädare för den internationella organisationen Picum, förslaget som ytterst omänskligt.

– Människor kommer vara, på ett sätt, skräckslagna. Varför skulle någon vilja gå någonstans där de vet att det främsta som kommer att ske inte är att de får vård, gå i skolan, gå till biblioteket – de kommer bara att överlämnas, säger hon till The Guardian.

Michele LeVoy varnar också konsekvenserna av införandet av en sådan lag, och jämför med Storbritannien, där man sedan 2012 infört en rad olika åtgärder som ska försvåra för den som inte har laglig rätt att vistas i landet.

– Överallt där skyldighet att rapportera papperslösa har införts har resultatet blivit mer diskriminering, lidande och rädsla, säger hon till The Guardian.

Förslaget är en del i Tidöavtalet som tecknades mellan regeringen och Sverigedemokraterna år 2022. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har tidigare sagt att förslaget ska utredas med fokus på undantag för exempelvis sjukvården. Detta tillbakavisades dock senare av Jimmie Åkesson (SD).

Läs mer:
Ny protest mot anmälningsplikt: »Vår plikt är mot patienterna«
Mer direktiv men inga nya besked om kritiserad anmälningsplikt
Kartläggning: Nej till anmälningsplikt i 12 av 21 regioner
Vårdanställda lovar att vägra plikt att anmäla papperslösa i kampanj
SD: Alla offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa