Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Socialminister Jakob Forssmed (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 – Vi befinner oss inte i en pandemi. Det här är framför allt ett allvarligt läge för de länder i Afrika som drabbats, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens tillförordnade generaldirektör Olivia Wigzell och statsepidemiolog Magnus Gisslén på fredagen.

Risken för smittspridning i Sverige och Europa bedöms nu som mycket låg av Folkhälsomyndigheten, WHO och EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, meddelade Olivia Wigzell under pressträffen.

– Det här betyder inte att vi kan luta oss tillbaka. Vi behöver en god beredskap och bedömer att vi har det, sade hon. 

För två veckor sedan utlyste Världshälsoorganisationen WHO ett globalt hälsonödläge på grund av spridningen av det nya varianten av mpox-viruset, klad 1, i Kongo-Kinshasa och näraliggande afrikanska länder. 

Två dagar senare konstaterades det första fallet av mpox klad 1, i Sverige. Detta är fortfarande det enda bekräftade fallet i landet.

– Personen har inte varit så svårt sjuk att sjukhusvård behövts. Hen har kunnat stanna i sitt hem och följa de smittskydds-restriktioner som ålagts, sade Jakob Forssmed under pressträffen. 

Socialministern uppgav också att Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens bedömning, har tillräckligt med mpox-vaccin i lager för att motsvara behovet för att kunna motverka sjukdom och förhindra smittspridning. 

Sverige säger trots det nej till EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser, Hera:s, vädjan till medlemsländerna om att donera mpox-vaccin till drabbade afrikanska länder för att stoppa smittspridningen där. 

– Utifrån den behovsbedömning som gjorts ser vi inga möjligheter att donera doser från det nationella lagret, sade Jakob Forssmed under pressträffen.

Tyskland har meddelat att de skickar 100 000 doser. Spanien vill skicka 500 000 doser, rapporterar Svenska Dagbladet.

Läs även:
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
WHO: Mpox nu en global hälsokris
Fall av »nya« mpox konstaterat i Sverige – första utanför Afrika
Mpox 2022 gör smittskyddsläkare i Sverige trygga med rutiner
Fall av nya mpox-varianten bekräftat i Thailand – det andra utanför Afrika
Nya riktlinjer för vaccinering mot mpox väntas inom kort
Utbrott av Mpox i Stockholm
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox