Tina Crafoord, Chefsföreningens ordförande. Foto: Läkarförbundet.

– Det känns ju väldigt spännande och väldigt kul på alla sätt tycker jag. Vaccinationer är ett spännande område på många sätt. Det är ju en jätteviktig fråga och något som har hjälpt folkhälsan något otroligt mycket i hela världen, säger Tina Crafoord.

I slutet av augusti övertar hon rollen som chef för vaccinationsprogrammen på Folkhälsomyndigheten efter Sören Andersson. Det är en enhet som lägger fram rekommendationer och underlag till regeringens beslut.

Tina Crafoord är kanske mest känd som ordförande i Sveriges läkarförbunds chefsförening sedan 5,5 år, men är i grunden specialist i anestesi- och intensivvård. De senaste tolv åren har hon arbetat som chef och ledare i Region Värmland på olika positioner, bland annat som strateg till hälso- och sjukvårdsdirektören.

Hon tror att en bidragande orsak till att hon fått uppdraget är att hon arbetat nära kommuner och myndigheter. Under pandemin arbetade hon i den regionala ledningen i Värmland och hade bland annat ansvar för provtagningen och andra frågor som anslöt till vaccination.

Förutom att lära känna enheten för vaccinationsprogrammen och dess medarbetare, ser Tina Crafoord fram emot att arbeta kommunikativt både mot befolkningen och myndigheter.

– Varför gör vi olika saker? Vad innebär det? Det är också viktigt med kommunikation gentemot regioner och kommuner. I vaccinationsfrågorna är det ju de som ska utföra väldigt mycket av det som rekommendationerna innebär. Där tänker jag att den erfarenheten jag har från kommuner och regioner är värdefull.

Det nya uppdraget innebär inte att hon lämnar posten som ordförande i Chefsföreningen.

– Man måste ha en löpande diskussion och se vad som funkar. Men i dagsläget är vi helt överens om att det är av värde att jag sitter kvar där. Jag har fullt fokus på de frågorna också.