Flagga Region Örebro län.
Foto: Region Örebro län

– Vi ska självklart respektera fullmäktiges beslut, men det är inte fullt så enkelt att återställa allt. Personal har flyttat och valt andra vägar, säger Bechet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden till Nerikes Allahanda.

I fjol pekade den ekonomiska prognosen på ett miljardunderskott för Region Örebro län. Regionen måste minska kostnaderna inom hälso- och sjukvården med 414 miljoner kronor för att få en ekonomi i balans. En del i sparplanen var att vårdcentralerna i Storå och Freja skulle slås samman till en vårdcentral i Lindesberg. Den nya organisationen i Lindesberg skulle vara klar till i september 2024. 

Den 19 juni, bara månader innan planen skulle sjösättas, kom plötsligt nya besked från politikerna. Oppositionen i regionfullmäktige drev igenom ett beslut om utreda möjligheten att överlåta vårdcentralen i Storå i privat regi. 

Beslutet innebär även att den planerade omorganisationen på vårdcentralerna i Lindesbergs kommun avbryts. Nu ska alla tre vårdcentraler i Lindesbergs kommun vara kvar och återgå till samma vårdutbud som de hade tidigare. 

Bechet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län.
Bechet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län. Foto: Pavel Koubek

Problemet är bara att ett trettiotal medarbetare redan har slutat, rapporterar SR P4 Värmland. Nu måste bemanningen återställas.

Under sommaren har vårdcentralerna samarbetat om personalen. Hälso- och sjukvårdsnämnden vill att vårdcentralerna ska fortsätta med det, för att lösa bemanningsproblemet i höst.

– Jag kommer att lägga ett förslag att förlänga sommarsamordningen till årsskiftet så vi har tid att komma ikapp och hinner arbeta med att återställa allt och se vad vi ska göra, vad vi inte ska göra och hur. Vi måste även kunna besätta tjänsterna på de olika vårdcentralerna igen, säger han till Nerikes Allehanda. 

Den 4 september ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om sommarsamordningen ska förlängas eller inte.

Läs även:
Lindesberg blir utan akut kirurgi i sparplan som ska kapa 414 miljoner
Hundra läkare i upprop – anklagar regionen för att bryta mot lagen