Region Stockholm bytte färg politiskt efter valet 2022, och med en ny mittenkoalition med stöd av Vänsterpartiet har andra vindar friskat i. Ett tydligt exempel är vårdvalen som just nu genomgår en bantningskur. Förra sommaren meddelade de styrande partierna att flera av de 38 vårdvalen skulle slopas helt, däribland hudsjukvård. Inom kort väntas nu ett beslut om att upphandla tjänster inom öppen specialiserad hudsjukvård. Jonas Lindberg, regionråd och sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, ser det som ett självklart steg och kallar vårdval hud för det mest kritiserade av alla regionens vårdval.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm. Foto: Anna Dvrnik

– Det här vårdvalet har gjort vården extremt ojämlik. Jag tror att en mottagning ligger i den södra delen av länet, medan resten ligger i innerstaden. Det har också varit ett otroligt fokus på att tjäna pengar på lätta hudåkommor, samtidigt som vi har fått en urgröpt läkarkompetens hos de ST-läkare som anställts inom vårdvalet, säger han.

Jonas Lindberg syftar bland annat på Läkartidningens rapportering om en oro från hudläkarnas specialitetsförening över försämrad utbildningskvalitet för ST-läkare inom vårdval. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, har också uttryckt hur ST-läkarna inom vårdvalen blivit »en lightversion av läkare« med smal kompetens.

– Alla som kan något om den här frågan, såsom specialistföreningen och olika läkargrupper, säger att det här vårdvalet har havererat, säger Jonas Lindberg.

Därför vill det politiska styret avsluta vårdvalet och i stället upphandla ett antal privata aktörer. Anledningen till att man väljer den vägen i stället för att låta regionen ta över all hudsjukvård är helt enkelt att den regionala vården i nuläget inte har möjlighet att skala upp verksamheten i den omfattning som krävs, enligt Jonas Lindberg. Däremot kan en mindre del av vården komma att övergå i regionens regi.

– Men just nu behöver vi privata aktörer. Fördelen jämfört med vårdval är att nu kan vi styra hur många aktörer vi vill ha och var de ska finnas, säger Jonas Lindberg.

Enligt det politiska förslaget vill man även se över modellen för specialisttjänstgöring, så att läkarna alltid utgår från sjukhusen, även om de randar sig på privata kliniker. Vårdvalsklinikerna ska inte längre kunna anställa egna ST-läkare. Men Stockholms läkarförening har tidigare uttryckt farhågor kring att ST-läkare inom vårdvalet ska hamna i ett limbo när vårdvalen läggs ner.

Hur ska ni säkerställa utbildningen för de ST-läkare som är anställda inom vårdvalet när avtalet löper ut?

– Det är en fråga som man jobbar jättemycket med på utbildningsenheten just nu. Vi har inte helt definierat hur det ska genomföras ännu, om de exempelvis ska få en tilläggsutbildning.

Flera andra vårdval är också på gång att skrotas. Vårdvalet inom ögonsjukvård ska fasas ut och upphandlas, enligt ett politiskt beslut som togs tidigt i våras. Vårdval smärta och utmattning avvecklas vid årsskiftet och vårdval allergologi försvinner under nästa år. Vårdval planerad specialiserad lymfödembehandling avvecklas också och vården hamnar i stället hos Sabbatsbergs sjukhus. Två vårdval som man planerat att avveckla blir dock kvar; specialiserad neurologi och geriatrik. I det sistnämnda fallet reserveras vårdvalet för icke vinstdrivande aktörer.

– Sedan pågår ännu fler utredningar och vårdval, där vi tittar på om även andra ska avvecklas, slås ihop eller revideras, säger Jonas Lindberg.

Charlotte Broberg (M), gruppledare inom hälso- och sjukvårdsnämnden, har tidigare sagt till Svenska Dagbladet att patienter riskerar att drabbas när vårdval läggs ner. Även i det politiska förslaget till hälso- och sjukvårdsnämnden står det att tillgängligheten kan påverkas negativt under en övergångsperiod.

– Den risken finns såklart, även om vi har gjort allt för att säkerställa mottagande verksamheter innan den nuvarande avtalsmodellen löper ut. Men det är större risker med att behålla avtalen som de är, säger Jonas Lindberg.

Det formella beslutet att upphandla öppen specialiserad hudsjukvård fattas den 27 augusti. Jonas Lindberg tror att vårdvalet tidigast läggs ner under 2026.

Läs också:
Vårdval specialiserad neurologi blir kvar i sin nuvarande form i Stockholm
Aleris besvikna på Region Stockholm – säger upp avtal på två områden
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Oro för framtiden för ST-läkare inom Stockholms slopade vårdval
Region Stockholms vårdval bantas och stöps om – fem försvinner helt