900 anställda i Region Östergötland varslades i februari om uppsägning som ett led i att strama upp den krisande ekonomin i regionen. Efter att ett stort antal medarbetare självmant valt att gå sjönk dock siffran varslade till runt 630 personer. Nu har den minskat ytterligare något sedan regionen och Vårdförbundet gått i mål med sina förhandlingar kopplade till vårens stora vårdkonflikt. Vårdförbundet krävde nämligen skadestånd från regionen, som har anklagats för att ha använt sig av skyddsarbete i högre utsträckning än vad som har varit motiverat under övertidsblockaden. Nu har parterna enats om en kompromiss som innebär att Vårdförbundets medlemmar undantas från varslet om uppsägning.

– Man kan väl tacka konflikten för det, säger Amanda Barkarö, ledamot i Vårdförbundets lokala avdelningsstyrelse, till P4 Östergötland.

Skadeståndskraven har använts i förhandlingarna för att påverka villkoren för medlemmarna, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande, där överenskommelsen beskrivs som en facklig seger.

I praktiken är det dock få som påverkas av förändringen. Sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor var undantagna från varslet redan från början, så nu är det framför allt gruppen biomedicinska analytiker som fredas.

– Det handlar om en handfull personer, färre än tio, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) till Läkartidningen.

I dagsläget tror hon att varslet berör runt 600 anställda.

– Men just nu pågår den så kallade kompetensinventeringen, eftersom man har laglig rätt att bli erbjuden en eventuell ledig tjänst som motsvarar den tjänst eller position man redan har. Där vet vi fortfarande inte hur många som »switchar« sin varslade tjänst mot en annan ledig position eller funktion, säger hon.

Därefter väntar fackliga förhandlingar. Först när dessa har gått i mål vet man exakt hur många som tvingas gå. Någon gång i september ska det vara klart, tydligare besked än så kan inte Marie Morell ge.

– Det beror på hur lång tid kompetensinventeringen och de fackliga förhandlingarna tar. Så vi vill helst inte säga något exakt datum, säger hon.

Även läkare är undantagna från varslet, men läkarföreningen har ändå uttryckt stor oro över konsekvenserna av alla uppsägningar. Psykiatrin har pekats ut som särskilt hårt drabbad.

– Det kommer inte längre vara tal om att rehabilitera, allt kommer bara att handla om att försöka hålla folk vid liv, har det fackliga ombudet Mårten Larsson sagt i en tidigare intervju.

Läs också:
Östergötlands läkarförening befarar stålbad för psykiatrin efter varslet
Stort underskott i Östergötland 2024 trots kommande massuppsägningar
Uppsägningar i Östergötland skjuts upp till efter sommaren
Östergötlands styre får anmärkning för misskött ekonomi: »Hemläxa«
900 varslas i Region Östergötland