Nyligen utlyste den afrikanska smittskyddsorgansationen Africa CDC ett hälsonödläge på kontinenten med anledning av det pågående utbrottet av mpox, som tidigare kallades apkoppor. I går meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att man anser att utbrottet bör ses som ett internationellt krisläge.
– Framväxten av en ny undergren av mpox, dess snabba spridning i östra DRC och rapporteringen av fall i flera grannländer är mycket oroande. Utöver utbrott av andra mpox-grenar i DRC och andra länder i Afrika, är det tydligt att en samordnad internationell insats behövs för att stoppa dessa utbrott och rädda liv, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.
Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har hittills bedömt risken för Europas befolkning som mycket låg. Folkhälsomyndigheten menar att det i nuläget främst finns risk för »enstaka importfall«.
– Folkhälsomyndigheten följer och bevakar kontinuerligt det epidemiologiska läget, både i Sverige och internationellt. Mpox är sedan tidigare klassad som en allmänfarlig sjukdom. Det finns därmed smittskyddsåtgärder på plats som testning, smittspårning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén i ett pressmeddelande.
Nuvarande utbrott pågår främst i Demokratiska republiken Kongo, men fall har också konstaterats i bland annat Burundi, Kenya, Uganda och Rwanda.
Den gren av mpox som nu sprids, klad I, har ännu inte konstaterats i Sverige. Det är dock ändå viktigt med medvetenhet hos både sjukvårdspersonal och hos personer som varit i de nu drabbade områdena, säger Magnus Gisslén.
– Det pågående utbrottet av mpox klad I i Demokratiska Republiken Kongo, och spridningen till länder i regionen, är oroväckande. Det är viktigt att både sjukvården och personer som nyligen vistats i regionen känner till utbrottet. Detta för att säkerställa rätt vård vid misstänkta symtom och minimera risken för spridning i Sverige.
Detta är andra gången på två år som utbrott av mpox orsakar ett globalt hälsonödläge.
Läs mer:
Mpox skapar hälsonödläge i Afrika
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm