Läkartidningen har i flera artiklar rapporterat om att arbetsmiljön på Sahlgrenska universitetssjukhusets reproduktionsmedicinska mottagning i Göteborg, under längre tid varit dålig. Bakgrunden är en rad konflikter, orsakade av vad som beskrivs som en kombination av många chefsbyten, ifrågasatta beslut kring verksamheten och personliga olikheter.
I början av 2024 eskalerade situationen, vilket fick skyddsombuden inom kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska att agera. I ett första steg krävde huvudskyddsombuden för samtliga vårdfack på arbetsplatsen, i en så kallad 6:6a-begäran, att arbetsgivaren skulle göra en extern utredning av situationen.
När detta sedan inte skedde gick de i slutet av maj vidare till Arbetsmiljöverket.
I somras gjorde Arbetsmiljöverket en distansinspektion på mottagningen. Efter denna konstaterade inspektörerna att arbetsgivaren under förra året vidtagit åtgärder, som att involvera företagshälsovården, och att man nu arbetar med organisationsförändringar med mål att förbättra situationen. De senare handlar dels om förflyttning av arbetstagare, och dels om en nedskalning av verksamheten.
Innan dessa förändringar är genomförda är det inte proportionerligt att kräva att arbetsgivaren ska göra en ny extern utredning, menar Arbetsmiljöverket och avslår därför skyddsombudens begäran.
Läkaren Karin Nagy, huvudskyddsombud för kvinno- och barnsjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att hon inte var förvånad över Arbetsmiljöverkets besked.
– Det var lite känslan vi hade efter mötet med arbetsgivaren och Arbetsmiljöverket i somras.
Skyddsombuden har nu diskuterat hur man ska gå vidare, berättar Karin Nagy.
– Vi har landat i att vi ska avvakta lite, verksamheten har nyligen öppnat igen efter att ha haft sommarstängt under sommaren. Vi bevakar hur personalen upplever situation.
Karin Nagy säger att den pågående omstruktureringen på arbetsplatsen i sig skapar oro hos de anställda.
– Många är fundersamma på om man vill jobba kvar utifrån förutsättningarna som finns.
Läs mer:
Facken tar Sahlgrenskas IVF-mottagning till Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljökris på Sahlgrenskas IVF-mottagning: »Som ett krig«