Lars Edling. Foto: Jesper Cederberg

– Det har bemannats upp mycket. Många är i tjänst, så även om saker tar längre tid så flyter det på, berättar Lars Edling på fredagseftermiddagen, och fortsätter:

– Sedan har det nya journalsystemet kommit ut lite prematurt. Det är saker i det som inte är helt färdiga, det är helt uppenbart. Det visste man om också.

Han nämner exempelvis att kopplingar mellan journalsystemet och labbsvar inte fungerat felfritt, liksom när det gäller recept i primärvården. Det kan göra att personalen till en början kan behöva ta lite »omvägar« i systemet som tar lite längre tid.

– Det är sådant man tänker kommer att lösa sig, men det var inte helt färdigt i går, säger Lars Edling.

– Den största konsekvensen just nu är att allt tar lite längre tid, fortsätter han men påpekar att allt verkar vara patientsäkert.

Finjusteringarna kan ta tid att få ordning på. Det säger Patrik Malm, områdeschef för regionens IT, i en intervju i Sveriges Radio P4 Örebro.

– Det kommer vi få göra en lång tid framöver, men jag tror att det redan nästa vecka kommer att börja kännas bättre för de allra flesta. Det är ett nytt arbetssätt för dem som använder systemet.

Region Örebro län ingår i den så kallade Sussa-gruppen på totalt nio regioner, där de övriga åtta också ska byta till Cosmic. Där finns bland andra Sörmland, Norrbotten och Blekinge.

Läs även:
Nu inför Örebro län Cosmic
Cosmic ett kvartal försenat
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system
Nästa år byter halva Sverige journalsystem
Oro inför Millennium-skiftet
Fjärde gången gillt för upphandling i Stockholm?