I måndags påbörjades en omfattande Natoövning på svensk mark, där Sveriges förmåga som värdland prövas vid en storskalig evakuering av skadade, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen. Totalt deltar fler än 150 personer från 16 länder i övningarna, som bygger på ett scenario där patienter evakueras från norra Finland och Baltikum till andra medlemsländer. På vägen ska de skadade också få vård i Sverige, och koordineringen av förflyttningen sker via en internationell bas i Sverige. Det handlar dock inte om någon övning med statister, utan om en övning på ledningsnivå, där syftet är att hitta svagheter i systemet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Och brister finns, bland annat kopplade till sjuktransporter.
– Pratar vi tusentals patienter som behöver kunna vårdas under transport så behöver vi öka kvantiteten i sjuktransporter, säger Socialstyrelsens beredskapschef Taha Alexandersson till radion.
Bland deltagarna i övningen är hälften militärer. Andra hälften är civila, och många av dem kommer från sjukvården. Även i glappet mellan militär och civil sjukvård finns svaga punkter, exempelvis när skadade ska lämnas över från den ena till den andra. De olika journalsystemen uppges inte matcha med varandra, samtidigt som den militära och den civila sjukvården använder sig av olika termer på skador.
– De civila måste lära sig det militära språket betydligt bättre, och de militära måste få en betydligt bättre förståelse för komplexiteten och skillnaderna i det civila hälso- och sjukvårdssystemet, säger Taha Alexandersson.
Läs också:
Så ska läkemedlen räcka vid kris
Många har krigsplacerat läkare
Unik pilotutbildning: Så tränar läkare på Sahlgrenska för katastrof