Svenska domstolar är skyldiga att rapportera alla domar mot legitimerad vårdpersonal till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men upprepade granskningar har visat att det ofta missas. I praktiken innebär det att läkare kan fortsätta att arbeta inom yrket, trots att de kan ha begått allvarliga brott som egentligen skulle ha resulterat i indragen legitimation. För att förbättra överrapporteringen mellan myndigheterna inledde Domstolsverket, Socialstyrelsen och Ivo häromåret en dialog, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat.
Men i en ny granskning pekar Östgöta Correspondenten på fortsatta brister. Tidningen har gått igenom elva domar mot vårdpersonal, kopplade specifikt till missbruksrelaterade brott. Ingen av dessa domar rapporterades vidare till Ivo och tre av fallen ska fortfarande inte ha kommit till myndighetens kännedom.
– Domstolarna bryter ju givetvis inte uppsåtligen mot lagen, men det är ju en expedieringsskyldighet som inte alltid följs och det tycker jag är allvarligt, säger Domstolsverkets rättschef Peter Islander till tidningen.
Problemet är att Domstolsverket i dagsläget inte har tillgång till Socialstyrelsens register över legitimerad personal och att myndigheten inte heller regelmässigt får fråga Socialstyrelsen, skriver tidningen. Det gör det svårt för Domstolsverket att leva upp till rapporteringskravet. För att komma till rätta med problematiken krävs en lagändring och därför vänder sig nu myndigheten till regeringen.
Peter Islander tror att ett automatiserat system vore lösningen.
– Då skulle det ställas en fråga till Socialstyrelsen om personen som döms förekommer i deras register. Domstolen får då veta om domen ska expedieras till Ivo och Socialstyrelsen. Då slipper man den här problematiken, säger han.
En av domarna som Östgöta Correspondenten nämner har uppmärksammats stort i lokala medier och rör en neurokirurg. Mannen dömdes för grovt rattfylleri, men domen skickades aldrig till Ivo. Neurokirurgen kunde därför fortsätta att operera. En patient blev permanent förlamad i ena armen efter att kirurgen gjort ett misstag, och i ett annat fall opererade han på fel ställe i en patients ryggrad, skriver tidningen. Ivo, som till slut fick vetskap om domen efter ett tips från en privatperson, har nu begärt att mannen ska få prövotid.
Läs också:
Domstolsverket vill förbättra rapporteringen av dömda läkare
Så ska rapporteringen av domar mot vårdpersonal bli bättre