– Jag fick besked om att jag har reservplats 45, säger Ali Daneshvar, allmänkirurg från Iran som väntar på att få göra den praktiska delen av kunskapsprovet för utländska läkare.

Ali Daneshvar. Foto: Privat

Den teoretiska delen klarade han vid första försöket i maj. Efter det anmälde sig Ali Daneshvar till den praktiska delen av provet som hålls i oktober i Lund. Nyligen kom beskedet om att han inte fått plats – utan står på väntelista. Nästa chans är i mitten av november, och efter det i slutet av januari.

För Ali Daneshvars del innebär detta att han får vänta ytterligare på möjligheten att söka praktiktjänstgöring eller annat läkararbete med särskilt förordnande.

– Resultatet är att jag är arbetslös nu i väntan på provet. Jag har inget problem med att bedömas, jag har ett problem med arbetslöshet.

Magnus Hultin är vicedekan för klinisk samverkan inom medicinska fakulteten på Umeå universitet och ansvarig för kunskapsprovet för utländska läkare. Han bekräftar att de praktiska proven varit fullbokade sedan april.

– I mars var de inte fullbokade, men sedan hände något. De tre prov som har hållits sedan dess har varit fullbokade, säger han.

Bakom ligger en kombination av flera saker, tror Magnus Hultin. Det handlar dels om höjda krav på försörjning för förlängt uppehållstillstånd, dels om att de tillfälliga regler som under pandemin möjliggjorde praktiktjänstgöring innan avklarat praktiskt prov nu har tagits bort.

Magnus Hultin. Foto: Mattias Pettersson

Dessutom måste alla som klarat det teoretiska provet före 1 juli 2019, ha klarat även den praktiska delen före 30 juni i år, säger Magnus Hultin.

– När regeländringarna gjorde för alla kunskapsprov 2019 bestämdes att de som redan klarat det teoretiska provet skulle få samma femårsgräns. Nu var det ett antal personer som har skjutit det här framför sig och kommer nära deadlinen.

Trycket har hittills varit lika stort på alla orter där provet anordnas: Göteborg, Lund, Umeå och Uppsala, berättar Magnus Hultin.

– Vi har haft runt 100 sökande till de 36 platserna vid varje tillfälle och runt 30 kvar i kö när alla reserver erbjudits plats.

För att korta köerna ska man nu erbjuda fler platser vid provtillfällena. Planen är att ha 360 platser under kommande läsår, vilket är mer än vanligt, säger Magnus Hultin.

– Vi tror att vi kommer igenom den här puckeln under hösten, beroende på hur mycket förberedelsetid de som ska göra provet behöver.

För den som riskerar att passera sin femårsgräns, och har anmält sig till provet utan att få plats finns möjligheten att ansöka hos Socialstyrelsen om att få förlängd provtid.

– Jag har sett några sådana beslut hittills, säger Magnus Hultin.

Det praktiska delprovet

Det praktiska delprovet genomförs i form av två OSCE-cirklar (objective structured clinical examination):

  • OSCE-cirkel som består av 14 aktiva 6-minutersstationer (dag 1)
  • OSCE-cirkel som består av fyra aktiva 14-minuters stationer (dag 2)

Varje station finns i ett eget rum. Bredvid dörren finns ett papper uppsatt med information om patienten/vad som ska hända inne i rummet. På en ljudsignal går den prövande in i rummet och utför uppgiften. På en ljudsignal går den prövande ut ur rummet. Om stationen inte är slutförd måste den prövande ändå lämna rummet. Det är två minuter mellan signalen att lämna föregående rum och signalen att gå in i nästa rum.

Varje station poängsätts med maximalt 10 poäng för 6-minutersstationer och 15 poäng för 14-minutersstationer. Stationerna betygssätts också med en helhetsbedömning på skalan clear fail – borderline – clear pass – good pass – excellent.

Det kan vara en eller flera bedömare på varje station. Vid mer än två clear fail underkänns personen, även om deltagaren poängmässigt blivit godkänd. Exempel då detta kan hända är om utförandet bedömts som patientfarligt.

Källa: Umeå universitet