7 av de 21 regionerna skickar företrädesvis fortfarande pappersremisser inom slutenvården, visar Sjukhusläkarens enkät till landets regioner. Det gäller i vissa fall även när samma journalsystem används.

Därtill skickar samtliga pappersremisser ut från slutenvården, men de svaren inkluderar också remisser till vårdgivare i andra regioner och privata vårdgivare som använder andra system än regionens eget.

Pappersremisser, i jämförelse med digitala remisser, kan innebära flera nackdelar. Remisser kan komma bort, information försenas och patienters behandling fördröjas.

Det här uppmärksammar Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson i en debattartikel på DN Debatt. »Att Sverige skulle vara bäst i världen på e-hälsa 2025 är orimligt, när något så basalt som att skicka elektroniska remisser inte fungerar ens inom det egna journalsystemet i 7 av 21 regioner, och mellan regionerna inte fungerar alls«, skriver hon.

Sjukhusläkarna vill se en rad åtgärder. Bland dessa finns så klart att digitala remisser ska börja användas överallt och att faxen skrotas, men också att labbsvar förs in direkt i journalen och att kommunal vård och omsorg har tillgång till patienternas journaler.

Läs även:
Tusentals faxar ute i regionerna
Faxen ska ut – regering och SKR överens om digital infrastruktur