I går skickade Region Norrbotten ut ett pressmeddelande om att två fall av mässling konstaterats på Sunderby och Piteå sjukhus. Personerna saknar koppling till varandra och ska ha smittats utanför Norrbotten. Samma dag rapporterades att ett mässlingsfall konstaterats i Stockholm. Fallet har bekräftats av Karolinska universitetssjukhuset, skriver Dagens Nyheter. Det är en patient som vistats på barnakuten och nu vårdas på sjukhuset. I samtliga fall genomförs nu smitt- och kontaktspårning. 

Enligt Folkhälsomyndigheten har fall av mässling även konstaterats i Region Jönköping, Gävleborg och Västra Götaland i augusti.

Helene Englund, Folkhälsomyndigheten.Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten
Helene Englund, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

– Det finns en resekoppling i alla utom ett fall, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sedan vaccination infördes på 1970- och 1980-talet är mässling ovanligt i Sverige. De flesta som insjuknar i mässling har smittats utomlands. Därefter kan smittspridning ske inom landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Hélène Englund är inte förvånad att antalet fall ökar nu, eftersom många är ute och reser under sommaren.

– Betänk också att vi haft en pandemi då människors resande och kontaktmönster ändrades.

Under pandemiåren 2020-2022 noterades en tydlig nedgång i antalet mässlingsfall över hela världen. Nu ökar antalet fall åter på flera håll i Europa, enligt Folkhälsomyndigheten.

Trots att 32 fall registrerats i Sverige hittills i år – den högsta årssiffran sedan 2018 – är det inte ovanligt många, menar Hélène Englund.

–  Allt mellan 0 och 50 fall är ett vanligt spann, säger hon.

Både barn och vuxna finns bland årets fall.

– De allra flesta som blivit smittade är ovaccinerade. I några fall är vaccinationshistoriken lite oklar. I många fall vet personen inte om den är vaccinerad eller inte, säger Hélène Englund.

Men hon tror inte att ökningen beror på en minskad vaccinationsgrad.

– Vaccinationstäckningen bland barn i Sverige är fortsatt hög. Ökningen i antalet fall detta år, jämfört med tidigare år, beror på ökat resande.

Läs även:
Två fall av mässling i Region Kalmar län har varit utomlands
Vårdpersonal i Kronoberg uppmanas vara vaksamma på mässlingssymtom
Fler fall av mässling upptäckt i Skåne
VGR har upptäckt ett fall av mässling

Antal rapporterade fall av mässling per år 2014-2024

ÅrAntal fall
202432 (1 januari-11 september)
202311
20225
20210
20205
201920
201843
201741
20163
201522
201426

Källa: Folkhälsomyndigheten