Maskinen ser ut som en plastkapsel med en fönsterruta. Den 3D-printade kapseln har tagits fram av en schweizisk dödshjälpsorganisation. Tanken är att personen som använder kapseln själv ska trycka på knappen så att kvävgas frigörs, vilket leder till döden. Det här är enligt flera medier första gången som maskinen används, rapporterar Sveriges Radio.

Det var i måndags eftermiddag som maskinen användes utplacerad i en privat ägd skog utanför staden Schaffhausen, nära gränsen mellan Schweiz och Tyskland. Personen som dog i maskinen var en amerikansk kvinna i 60-årsåldern som lidit av en immunbristsjukdom, rapporterar SVT.

Schweizisk polis larmades till platsen och grep fyra personer misstänkta för bland annat »framkallande och medhjälp till självmord« i samband med händelsen. Bland de gripna finns en ledande person från den schweiziska dödshjälpsorganisationen, den enda som var närvarande när kvinnan avslutade sitt liv, en nederländsk nyhetsfotograf, samt ytterligare två schweiziska medborgare, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

Dödshjälpsmaskinen är enligt den schweiziska regeringen inte tillåten i landet. »Å ena sidan uppfyller den inte kraven i produktsäkerhetslagen, (—) å andra sidan är motsvarande användning av kväve inte förenlig med artikeln avsiktligt i kemikalielagen« kommenterade hälsominister Elisabeth Baume-Schneider saken. Assisterat självmord är enligt schweizisk lag tillåtet, så länge som personen tar sitt liv utan »extern assistans« och de som hjälper personen att dö inte gör det av »något egennyttigt motiv«, enligt en schweizisk statlig webbplats, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Läkaren som ligger bakom maskinen och grundat en organisation som förespråkar legalisering av frivillig dödshjälp, uppger för nyhetsbyrån AP att han rådfrågat advokater i Schweiz och fått svaret att användningen skulle vara laglig i landet. Samtidigt har den schweiziska tidningen Blick sedan maskinen presenterades i juli, rapporterat att en statlig åklagare i Schaffhausen svarat organisationens advokater att alla operatörer av maskinen kan ställas inför straffrättsliga förfaranden om den användes där och att en fällande dom kan ge upp till fem års fängelse, Åklagare i andra delar av Schweiz har också indikerat att användningen av maskinen kan leda till åtal, skriver AP.

 

SÖK HJÄLP OM DU HAR TANKAR PÅ ATT TA DITT LIV

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112