Att Försvarsmakten utsett en veterinär till uppdraget som generalläkare har vållat åsikter i läkarkåren. Och som Läkartidningen tidigare berättat, skickade under sommaren en läkare och tidigare chef inom försvaret ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren vände sig inte emot utnämningen av generalläkare Claes Ivgren som person, utan mot hur titeln »läkare« användes.

Det här är också något som Läkarförbundet reagerat emot. För två år sedan vände sig förbundet till Försvarsmakten och uttryckte att det var olämpligt att en person som inte är läkare skulle ha titeln generalläkare.

Men Ivo svarade att Försvarsmakten inte står under myndighetens tillsyn, och att Ivo därför inte kan hantera anmälan. I stället hänvisade man till att försvaret står under tillsyn av Försvarsinspektören för hälsa och miljö, en oberoende tillsynsfunktion inom Försvarsmakten.

Så den anmälande läkaren vände sig dit i stället. Och nu har svar även kommit därifrån.

»Generalläkarbefattningen är en administrativ tjänst där det inte förekommer någon patientkontakt«, skriver Försvarsinspektören i sitt beslut. Och eftersom generalläkaren i fråga inte har utgett sig för att faktiskt vara läkare, konstaterar Försvarsinspektören att »de anmälda omständigheterna inte har direkt betydelse för patientsäkerheten då användningen av befattningen generalläkare inte riskerat vårdskada hos patient eller på annat sätt riskerat patientsäkerheten«. Och det betyder att Försvarsinspektören beslutar att inte utreda klagomålet.

Läkaren bakom anmälan uppger till Läkartidningen han avser att ta frågan vidare till Justitieombudsmannen, JO.

Läs även:
Försvarsmakten kritiseras av tidigare chef för att använda läkartiteln fel