Som Läkartidningen tidigare berättat har Försvarsmaktens användande av titeln »generalläkare« vållat diskussioner i läkarkåren. Den nuvarande generalläkaren är egentligen veterinär, och en del läkare – och Läkarförbundet – tycker att yrkestiteln ska vara reserverad för dem som faktiskt är läkare.

En läkare och tidigare chef inom försvaret skickade under sommaren ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg. Läkaren vände sig inte emot utnämningen av generalläkare Claes Ivgren som person, utan just mot hur titeln »läkare« användes. Men Ivo svarade att Försvarsmakten inte står under myndighetens tillsyn, och att Ivo därför inte kan hantera anmälan.

Så den tidigare militärläkaren vände sig till Försvarsinspektören för hälsa och miljö, en oberoende tillsynsfunktion inom Försvarsmakten. Denne beslutade också att inte utreda fallet. Orsaken var att »generalläkarbefattningen är en administrativ tjänst där det inte förekommer någon patientkontakt« och att det därför inte fanns risk för patientsäkerheten.

Nu har anmälaren vänt sig till JO. Där skriver den tidigare militärläkaren att aldrig tidigare har generalläkaren varit något annat än en läkare, sedan titeln infördes mot slutet av andra världskriget. Anmälaren påpekar att enligt patientsäkerhetslagen måste en person med titeln läkare också vara legitimerad läkare.

Den tidigare militärläkaren beskriver möjliga följdeffekter som att stabsläkare kanske inte kommer behöva vara läkare, och att det finns risk för att en sådan utveckling kan skada uppbyggnaden av Försvarsmaktens krigssjukvård. »Dessa befattningar behöver bäst möjliga humanmedicinska kompetens motsvarande minst legitimerad läkare för att kunna fatta snabba beslut avseende tillgängliga sjukvårdsresurser för bästa möjliga stöd till sin förbandschef/sitt förband«.

Anmälaren skriver att det är svårt att förstå att Försvarsmakten »uppenbarligen medvetet, begår ett lagbrott inom ett sådant väsentligt område som patientsäkerhet bara för att få behålla en lätt utbytbar titel på en befattning i sin organisation«. Militärläkaren skriver fortsatt att Försvarsmaktens avståndstagande från begreppet »läkare« torde leda till stort missnöje i läkarkåren.

Läs även:
Försvarsinspektören tar inte upp fallet med generalläkarens titel
Försvarsmakten kritiseras av tidigare chef för att använda läkartiteln fel