En student vid läkarprogrammet i Göteborg fick underkänt på kursen i fysiologi med några enstaka poäng, men upplevde rättningen som konstig och överklagade för att få tentan omrättad, vilket Läkartidningen tidigare har rapporterat. På institutionen var arbetsbelastningen för tillfället hög, har Göteborgs universitet förklarat för JO, och examinatorn missade ett Word-dokument som hade bifogats i studentens mejl. Därför såg examinatorn inte alla de frågor som studenten ställt apropå rättningen. Från överklagande till dess att studenten fick negativt besked gällande samtliga frågor dröjde det sedan drygt fyra månader.
Nu får lärosätet kritik av JO, då handläggningstiden av ärendet inte anses förenlig med skyndsamhetskravet i förvaltningslagen. JO ser dock positivt på att universitetet har vidtagit åtgärder för att undvika långa handläggningstider framöver.
Läkarstudenten hävdade i sin anmälan till JO att universitetets agerande berövade honom möjligheten att bli läkare, eftersom ett godkänt resultat på kursen krävdes för att få gå vidare med studierna. Universitetet menar dock att den fördröjda handläggningen inte påverkade hans möjlighet att bli antagen till en studieplats på det nya läkarprogrammet. JO anser inte att studentens kritik i övrigt föranleder någon åtgärd från JO:s sida. Ärendet avslutas därmed.
Läkartidningen har varit i kontakt med läkarstudenten som säger sig vara förvånad över att JO inte kräver några ytterligare åtgärder från universitetet.
»För mig kändes det mer som att GU klappade sig själv på axeln. Problemen lär dock fortsätta. Jag pratar fortfarande med elever som går sista terminen på gamla läkarprogrammet och hur de beskriver problem gällande kommunikationen«, skriver han i en kommentar.
Läs också:
JO utreder läkarutbildning efter anmälan från underkänd student
(uppdaterad 2024-09-30)