Enligt en rapport från Svenska distriktläkarföreningen, som presenterades nyligen, skulle Västra Götalandsregionen minst behöva dubblera antalet specialister i allmänmedicin för att uppnå Socialstyrelsens mål om fast läkarkontakt inom primärvården. Distriktläkarföreningens uppskattning är att detta med dagens takt skulle ta minst 24 år, men mer sannolikt 30 år.
Satsningen på platser för ST-läkare inom allmänmedicin är en viktig nyckel till att råda bot på läkarbristen inom primärvården, konstaterar rapporten. I Västra Götalandsregionen har en stor flaskhals för ST-läkare i allmänmedicin tidigare varit brist på möjlighet att göra den obligatoriska sidotjänstgöringen inom gynekologi, med förlängd ST till följd.
För att komma till rätta med problemet startades 2021 en gynekologisk utbildningsmottagning på Praktikertjänsts vårdcentral Älvpraktiken i Kungälv. Det som började som ett pilotprojekt har visat sig vara en lyckad satsning.
– Det har varit väldigt uppskattat. I år utbildar vi 17 ST-läkare i allmänmedicin i gynekologi, det kan jämföras med Sahlgrenska som utbildar 13. En fördel vi har är att vi har lägre tröskel än sjukhusgynekologin för vilka patienter vi tar emot. De är så slimmade nu så de tvingas vara stenhårda med vilka de tar emot, säger Annika Rusko Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Älvpraktikens gynekologiska utbildningsmottagning.
Upplägget är att ST-läkarna är på mottagningen tre dagar i veckan i sju veckor och träffar patienter som de handlägger tillsammans med handledare som är specialist i gynekologi. Inriktningen på gynekologin har anpassats till de krav som ställs på ST-läkarna inom primärvården.
– Det är lättare gyn som ska hanteras av primärvården. Vi ser ett viktigt utbildningsvärde i att ST-läkarna får träffa även något enklare fall, säger Annika Rusko Andersson.
Men trots framgångarna är utbildningsmottagningen nu nedläggningshotad. Verksamheten har fram tills nu varit placerad under Regionhälsan, som bland annat har hand om 1177, sjukvårdsapotek, specialistvård för barn och unga samt en rad expertenheter, något som man nu från regionens sida vill ändra på genom ett tjänstemannabeslut.
Vad verksamheten i stället ska tillhöra samt hur den ska finansieras är oklart. Nu väntar därför för nedläggning av mottagningen, som hanterar runt 2 000 patienter per år, vid årsskiftet.
– Det känns naturligtvis jättetråkigt. Både för patienternas skull och för att det riskerar att återigen fördröja ST i allmänmedicin, i ett läge där vi behöver öka antalet allmänläkare inom primärvården, säger Annika Rusko Andersson, som berättar att hon hört av sig till en rad regionpolitiker för att få garantier på att patienterna får fortsatt vård i andra verksamheter, och för att höra hur regionen planerar att ersätta de utbildningsplatser i gynekologi som nu försvinner.
– Men jag har inte fått några svar av styret.
Egentligen skulle beslut om Regionhälsans budget fattas under den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden möte i onsdags i förra veckan. Frågan lyftes dock ur dagordningen efter att de borgerliga oppositionspartierna lagt ett yrkande om att skjuta till fem miljoner extra för finansieringen av Älvpraktikens gynmottagning, berättar Per Lundqvist (L), regionråd och ledamot i nämnden.
– En av de viktigaste frågorna för oss i Liberalerna i regionen är att primärvården ska kunna få fler allmänläkare för att nå målet om fast läkarkontakt. För att göra det behöver vi fler sidotjänstplatser inom gynekologi, för våra ST-läkare i allmänmedicin. I det arbetet är den här mottagningen en nyckel. Vi vill inte att det ska falla på finansieringen, säger han.
Risken som Per Lundqvist ser med nedläggningen är att Västra Götalandsregionen återigen kan få långa väntetider på gynrandning.
– I dag är vi i hyfsad balans, men skulle de här platserna försvinna är vi tillbaka på ruta ett. Det vore olyckligt, säger han.
Den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder nästa gång den 23 oktober. Läkartidningen har sökt representanter för den rödgröna majoriteten i regionen, som avböjer att kommentera ärendet med hänvisning till att man inte vill »föregå den politiska beredningen«.