De skärpta reglerna om dygnsvila, som går ut på att dygnsvilan ska vara minst elva timmar per 24-timmarsperiod, har vållat mycket huvudbry för vårdpersonal som ofta jobbar långa pass. Liksom flera andra regioner ansökte Region Västmanland inför sommaren om dispens från reglerna. Enligt ansökan ville man få schemalägga personal inom ambulanssjukvården i Köping, Sala och Fagersta på pass upp till 24 timmar aktiv arbetad tid under sommarmånaderna, rapporterar Dagens Medicin. Vårdförbundet påtalade att ansökan skulle avslås, då dispens inte ges för aktiv arbetad tid upp till 24 timmar, utan endast för ordinarie arbetstid i kombination med jour, men regionen skickade ändå in ansökan till Arbetstidsnämnden. Mycket riktigt blev det också ett avslag.

– Trots att de inte hade fått klartecken från nämnden började de sommarschemat med dygnspassen. När avslaget sedan kom i början på juli satte de inte stopp utan lät det fortsätta – det ser vi som oerhört anmärkningsvärt, säger Ingrid Edman, ordförande för Vårdförbundet i Region Västmanland, till Dagens Medicin.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth säger till tidningen att man trodde att man skulle få dispens, men att man borde ha backat från dygnspassen när avslaget kom.

– Nu skedde inte det i den omfattningen som det borde. Vilket är fel, vi som region ska naturligtvis följa EU-direktiv och nationell lagstiftning, säger han till tidningen.

Vårdförbundet anser att brott begåtts mot kollektivavtalet och därför väntar nu tvisteförhandlingar.

I våras meddelade Arbetstidsnämndens ordförande Anders Ferbe att alla verksamheter som sökt dispens inför sommaren skulle få grönt ljus.

– Vi vet att det tar sin tid när man ska sätta scheman för sommaren. Så därför gav vi en generell dispens för alla som har ansökt om det till och med första mars. Och de som kommer in efter kommer att få samma besked, alltså dispens för sommarperioden, sa Anders Ferbe till Sveriges Radio.

Läs också:
Alla som ansökt om dispens för sommaren kommer att få grönt ljus
Stor oro inom SFAI efter nya regler – eldprovet väntas till sommaren
Inga schemaändringar i regionerna i väntan på dispens från dygnsvila
Överhopad arbetstidsnämnd har fortfarande inga besked om dispens
Få ansökningar om dispens – trots högljudda protester mot EU-reglerna
Inga raka besked i ny översikt om dygnsvila: »Behöver inte bli bättre«