Islands hälsominister skickade brevet redan i juni. Där framgår att både Sverige och Island förändrade läkarutbildningen år 2021 – från allmäntjänstgöring (AT) till den mer kliniskt fokuserade bastjänstgöringen (BT). På Island heter motsvarigheten Sérnámsgrunnur (SG). Vidare skriver Willum Þór Þórsson att det tidigt i processen av införandet av dessa nya utbildningsformer fanns en överenskommelse om att de var ömsesidigt gångbara – till exempel att en som genomgått SG på Island ska kunna fortsätta med ST-utbildningen i Sverige.

Det har dock inte gått som önskat. Isländska läkare har fått problem i utvärderingen av sina ansökningar när de efter sin SG velat fortsätta sin karriär i Sverige.

Willum Þór Þórsson vill se åtgärder och föreslår i brevet att »harmonisera våra utvärderingsprocedurer för att säkerställa en smidig och effektiv process för sjukvårdspersonal som rör sig mellan våra länder«.

Det framgår även att en representant från Islands hälsoministerium har hunnit träffat Socialstyrelsens dåvarande generaldirektör Olivia Wigzell för diskussioner kring detta.

Och i början på september svarade Acko Ankarberg Johansson den isländske hälsoministern att det har hållits några möten för att komma tillrätta med problemet. Hon skriver även att »det är viktigt att dessa frågor fortsätter att diskuteras inom våra specialistmyndigheter, vilket i Sverige är Socialstyrelsen«.