Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne. Foto: Region Skåne

Martin Engström är specialistläkare inom anestesi och intensivvård och sedan 2013 docent vid medicinska fakulteten på Lunds universitet. Han har haft flera chefspositioner inom vården, bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala och inom Capio. De senaste åren har han varit hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, där han också varit sjukhuschef vid Hallands sjukhus, samt verksamhets- och områdeschef.

I ett pressmeddelande säger Martin Engström att det ska bli spännande att axla rollen i Skåne och »tillsammans med alla medarbetare möta de komplexa utmaningar« regionen står inför.

– Inte minst angeläget är att i nära samarbete med bland annat universitet och högskolor fortsätta utveckla den nationellt och internationellt framstående vård som Region Skåne redan i dag driver inom många områden. Det är även viktigt att vi arbetar tätt tillsammans med andra aktörer som exempelvis kommuner, säger han.

Att sluta i Halland tycker han känns lite dubbelt.

– Men efter många år i en välfungerande region med fina resultat inom hälso- och sjukvård, kände jag att det var dags för nya utmaningar. Dessutom är jag välbekant med Skåne som är en större region som vi under åren haft mycket samarbete med. Därför kändes det som ett naturligt nästa steg på många sätt, säger han i ett pressmeddelande från Region Halland.

Martin Engström efterträder Pia Lundbom, som blev direktör 2019 trots facklig kritik där Läkarförbundet Skåne begärde en central förhandling om tillsättningen. Facket menade att det både fanns bättre kandidater och att rekryteringsprocessen gått fel. I april i år berättade Pia Lundbom att hon hade för avsikt att sluta. Hon i sin tur efterträdde Fredrik Lennartsson, som inte hade suttit på posten ett fullt år.

Läs även:
Skånes sjukvårdsdirektör slutar
Ny vårddirektör i Skåne trots hård kritik
Varannan sjukvårdsdirektör har suttit på sin post kortare än två år