Ett nytt tillstånd för Region Skåne, Region Västerbotten, Region Örebro län och Region Östergötland. Två nya tillstånd för Region Stockholm och Region Uppsala. Men hela tre nya tillstånd för Västra Götalandsregionen, den enda region som får bedriva nationell högspecialiserad vård inom samtliga nya områden – dysmeli, skelettdysplasier och perifer facialpares.

– Det är glädjande att vi bedriver så pass bra och avancerad vård inom dessa områden så att Socialstyrelsen ger oss tillstånd att bedriva högspecialiserad vård för hela landet, säger hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Karin Looström Muth, i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Nationell högspecialiserad vård är vård som är komplex eller sällan förekommande och som får bedrivas vid som mest fem enheter i landet. Syftet med koncentration av denna vård är att vårdgivaren ska kunna upprätthålla kompetens i hela det multidisciplinära teamet, ha möjlighet att utveckla och hålla en god kvalitet på vården utan att tillgängligheten begränsas.

 

Regionerna som får nya tillstånd

Region Stockholm, Region Västerbotten, Region Örebro län och Västra Götalandsregionen får tillstånd att bedriva vård för dysmeli. 

Region Uppsala, Västra Götalandsregionen och Region Östergötland får tillstånd att bedriva vård för perifer facialpares.

Region Skåne, Region Stockholm, Region Uppsala, Västra Götalandsregionen får tillstånd att bedriva vård för skelettdysplasier.

Källa: Nämnden för nationell högspecialiserad vård, Socialstyrelsen